Gå til hovedindhold

Ny variant af sclerose

28. august 2018
Kort fortalt

Forskere har opdaget en ny undertype af sclerose, der ikke er synlig ved almindelig MR-scanning. Den er karakteriseret ved nervetab men uden ødelæggelse af myelin. Det kan give en bedre forståelse af sygdommens alsidighed og illustrerer behovet for bedre diagnosticering.

En ny type af sclerose er netop blevet karakteriseret. Den er ikke til at se ved almindelig MR-scanning af hjernen, men har tydelige spor af læsioner i bl.a. rygmarven.

Det kan give en bedre forståelse af de mange nuancer af sclerose og behovet for mere individualiseret behandling.

Sclerose er normalt karakteriseret ved immuncellers beskadigelse af myelin omkring nerverne – hovedsaligt i den hvide substans af hjernen. Ødelæggelsen af myelin er ansvarlig for nervecelle-død, som leder til invaliditet ved sclerose.

Nervetab men ingen myelintab

Nu har forskere fra Cleveland Clinic i USA for første gang identificeret en undertype af sclerose, kaldet ’myelocortical sclerose’, der er karakteriseret ved nervetab, men ingen tab af myelin i den hvide substans.

Det er dog ikke til at skelne denne nye sclerosevariant fra andre mere traditionelle former for sclerose via MR-scanning.

Opdagelsen understreger derfor behovet for bedre diagnose-redskaber (mere følsomme MR-scanninger) til at undersøge hjernelæsioner og behandlingsrespons. Samtidig viser det, at nervetab (neurodegeneration) og myelintab (demyelinisering) kan ske uafhængigt af hinanden ved sclerose.

“Det er første gang, at vi får bevis for, at nervetab kan ske uden myelintab i den hvide substans af hjernen hos sclerosepatienter”, fastslår den ledende forsker, Bruce Trapp, fra Cleveland Clinic.

Usynlig på MR-scanning

Forskerne kiggede på hjernevæv fra 100 sclerosepatienter, der havde doneret deres hjerner efter deres død. 12 af hjernerne havde ingen tegn på myelintab i den hvide substans, men havde dog typiske scleroselæsioner i rygmarv og hjernebarken ligesom hjerner fra patienter med traditionel sclerose.

De blev karakteriseret som ’myelocortical sclerose’. Kun hjerner fra patienter med traditionel sclerose havde læsioner i den hvide substans.

Alle hjerner havde dog formindsket tæthed af nerver og tyndere hjernebark, som er typiske tegn på hjerne-degeneration ved sclerose.

Behov for bedre diagnoseredskaber

Forskerne fastslår, at opdagelsen viser alsidigheden ved sclerose, og at det bør lede til nye kombinationsterapier, der er mere skræddersyet til patienter, der lever med forskellige typer af sclerose.

Også professor Finn Sellebjerg fra Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet finder studiet interessant:

”Det er som altid et grundigt stykke arbejde fra disse forskere”, fastslår han, og fortsætter:

”Der er to vigtige ting ved denne undersøgelse: 1) det giver en bedre indsigt i sygdomsmekanismerne bag sclerose, og 2) det illustrerer behovet for at udvikle mere følsomme diagnoseredskaber, end vi har i dag”.

”Men vi er godt klar over, at der findes sclerosepatienter, hvis læsioner ikke findes i den hvide substans. De læsioner bliver ikke fanget i en MR-scanning, og det kan give en falsk tryghed. Det er dog en variant af sclerose, som vi er opmærksomme på”, vurderer han.

Man kan læse mere om studiet her.

Der er ingen kommentar endnu