Gå til hovedindhold

Nyt studie bakker op om tidlig og høj-effektiv behandling

5. februar 2019
Kort fortalt

Det skal være tidligt og den skal være høj-effektiv. Medicinbehandlingen. I hvert fald i følge resultaterne fra et nyt australsk studie, der har undersøgt, hvordan man mest effektivt forsinker eller helt undgår udsigten til sekundær progressiv sclerose. 

“Hele trenden går i retningen mod at behandle mere intensivt tidligere og tidligere.” Sådan lød det fra professor Finn Sellebjerg i efteråret, da snakken faldt på fremtidens behandlingsstrategier. Og nu peger et nyt australsk studie i præcis samme retning.

Blandt de 1555 patienter, der deltog i det australske studie i minimum fire år, var der særligt to faktorer, der viste sig at holde attakvis sclerose i skak i længere tid. Og det betyder også, at overgangen til sekundær progressiv sclerose er noget, der bliver skudt længere ud i fremtiden. Det viser resultaterne, der er offentliggjort i JAMA.

Det skal ske tidligt og med højeffektiv medicin  


Den ene af de to faktorer, som forskerne peger på, er, at medicinbehandlingen skal starte hurtigt efter, at man har oplevet de første sygdomsudbrud. Helst allerede inden for de første fem år. Resultaterne viser nemlig, at de der starter i den medicinske behandling inden for fem år efter de første symptomer, oplever en lavere risiko for at sygdommen udvikler sig fra attakvis til progressiv sclerose.

Den anden faktor er typen af medicin. Den skal være høj-effektiv, ligesom medicinen Gilenya, Tysabri og Lemtrada. De tre præparater er dem, som studiet peger på som de mest effektive til at minimere fremtidsudsigten til progressiv sclerose.  

”Det her studie viser os, hvor vigtigt det er at behandle attakvis sclerose tidligt og høj-effektivt. De fleste af de behandlinger, som vi bruger til at behandle sclerose, har nemlig ingen effekt, når først det har udviklet sig til sekundær progressiv sclerose,” siger en af studiets ledende forsker Tomas Kalincik til Sciencedaily.

Men der er en grund til, at ikke alle med attakvis sclerose starter i behandling med ét af de tre kraftige præparater. 

Det er ikke ligetil


Det er nemlig ikke første gang, at et studie peger på, at både tidlig opstart i medicin og høj-effektive behandlinger holder attakvis sclerose bedst i skak. Men dét som studiet ikke nævner, er, at høj-effektivt medicin kan andet end at forsinke scleroseudviklingen.

I debatten omkring brugen af de kraftige medicinske muligheder, som både Gilenya, Tysabri og Lemtrada er, sagde overlæge Peter Vestergaard i en artikel, som Scleroseforeningen bragte i efteråret, at:

”Der kan opstå alvorlige bivirkninger, når man behandler med en højeffektiv medicin, og selvom vi ikke oplever det ofte, så vil jeg simpelthen være bekymret for at overbehandle, hvis patienten ikke viser tegn på at have brug for det, på trods af at forskningsresultaterne ser positive ud.”

Der er ingen kommentar endnu