Gå til hovedindhold

Offentlig sygesikring i Europa

12. maj 2015
Kort fortalt

Når du rejser i Europa, skal du altid have det blå sygesikringskort med dig. Det sikrer, at du kan få behandling hos læge, tandlæge og på sygehus, hvis du får brug for det. Også når du har sclerose

Thumbnail

Det varer ikke længe, før rigtigt mange danskere pakker kufferten og rejser til sydligere himmelstrøg på sommerferie. Hvis du er én af dem, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du er sygeforsikret, hvis uheldet er ude.

Den offentlige sygesikring blev ophævet den 1. august 2014. Det betyder, at du ikke længere er dækket med dit gule sundhedskort, hvis du skal ud at rejse. I stedet skal du bruge det blå EU-sygesikringskort, der gælder indenfor de 27 EU-lande samt Færøerne, Grønland, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz (de såkaldte EØS-lande). 

Hvis du rejser indenfor de lande, anbefales det som udgangspunkt, at du har det blå EU-sygesikringskort med dig, og at du samtidig tegner en privat rejseforsikring, hvis du vil undgå en eventuel egenbetaling og få dækket udgifter til hjemtransport,

Det blå kort dækker nemlig alle udgifter i samme omfang, som den offentlige sygesikring i det land, du besøger. Det betyder, at du er dækket på samme vilkår som dem, der bor i landet. Hvis de skal betale for at gå til lægen eller få behandling på sygehus, så skal du også.

Hvis du rejser uden for EU og EØS-landene, er du ikke dækket af det blå EU-sygesikringskort. Det anbefales derfor, at du tegner en privat rejseforsikring, der dækker udgifter til lægehjælp, medicinsk behandling, hospitalsindlæggelse og hjemtransport.

Bestil det blå EU-sygesikringskort gratis her

På ferie med sclerose  

Hanne Sørensen, sagsbehandler i International Sygesikring hos Patientombuddet, fortæller, at du også er dækket af den offentlige sygesikring i tilfælde af et attak.

”Man har ret til det, der opstår et behov for. Også selvom du har en kronisk sygdom som sclerose. Hvis du får et attak, der kræver medicinsk behandling på rejsen, kan du få behandling hos lægen eller på et sygehus,” siger hun.  

Hvis du får brug for medicin på rejsen, eksempelvis infusionsbehandlingen Tysabri, kan du også få det.

”Men inden afrejse skal du undersøge, om behandlingen gives i det land, du rejser til. Du skal også være opmærksom på, at der kan være egenbetaling på hospitalet,” fortæller Hanne Sørensen.

Vær opmærksom på, at..

Kravet om en medicinsk forhåndsvurdering er bortfaldet. Det gælder både for kronikere, alvorligt syge og gravide, der altså ikke længere skal søge om forhåndsgodkendelse hos SOS International, som det var tilfældet før den 1. august 2014.

Selvom du har det blå kort med, kan du risikere at blive opkrævet fuld pris for behandling. Skulle det ske, kan du søge refusion hos Patientombuddet, når du kommer hjem. Men vær opmærksom på, at der kan være lang ekspeditionstid. Det skyldes, at Patientombuddet skal sende dine regninger til myndighederne i det land, du har besøgt, og der kan være lang svartid

Hvad det blå EU-sygesikringskort ikke dækker

  • Det blå sygesikringskort dækker ikke hjemtransport ved sygdom, tilskadekomst eller dødsfald.
  • Hvis rejsens formål er planlagt behandling i et andet land, dækker det blå sygesikringskort heller ikke behandlingen.
  • Behandling på privatklinikker eller privathospitaler
  • Du er ikke dækket, hvis du rejser udenfor EU og EØS-landene

I alle ovenstående tilfælde bør du tegne en privat rejsesygeforsikring. 

Her kan du finde de konkrete regler for hvert enkelt europæisk land.

Der er ingen kommentar endnu