Gå til hovedindhold

Også din kognition ser ud til at blive påvirket af den måske første behandling mod SPMS

16. juli 2019
Kort fortalt

Efter mange års undersøgelse afslørede forskere sidste år, at medicinen Siponimod ser ud til at kunne forsinke sygdomsudviklingen ved sekundær progressiv sclerose. Men nu viser nye glædelige resultater, at der er flere gavnlige sider af pille-behandlingen.

Det ser ud til, at lægemidlet Siponimod – også kaldt Mayzent, der muligvis bliver det første godkendte af slagsen mod sekundær progressiv sclerose, også har en positiv effekt på ens kognition, der ellers kan rammes hårdt på grund af de ødelæggelser, sclerose kan forårsage. Det viser helt nye resultater fra et fase tre studie, hvor hele 1645 patienter med den progressive form for sclerose deltog.

De mange deltagere var igennem tre forskellige tests, der forkortet kaldes SDMT, PASAT og BVMTR (Se boks nederst) over en længere periode. Lidt over 1.000 af dem modtog behandlingen Siponimod, mens de resterende fik placebo.

Efter 24 måneder kunne forskerne se, at kognitionen var forbedret, når de så på testen SDMT. Her havde alle deltagere øget deres såkaldte kognitive proceshastighed, CPS, men der var dog alligevel en forskel. Resultaterne viser nemlig, at de deltagere der fik Siponimod, oplevede en større grad af forbedring, end de der fik placebo.  

Tidligere forskning viser lovende virkning


Tidligere resultater har vist, at Siponimod også ser ud til at have en god virkning som sygdomsforsinkende medicin hos samme patientgruppe, der lever med sekundær progressiv sclerose. Det skyldes, at pille-behandlingen standser nogle specifikke hvide blodceller i kroppen fra at strømme ind i centralnervesystemet, hvor de laver skade.

Og netop derfor er Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, netop nu i gang med at vurdere, om den skal godkendes som det første til netop den patientgruppe. Det vides endnu ikke, præcis hvornår de når frem til beslutningen, men det skulle gerne ske i løbet af 2019.

Vil du læse mere om de tidligere resultater og EMAs afgørelse her.

Hvilke tre tests, var deltagerne igennem?

Symbol Digit Modalities Test (SDMT) er en test, hvor man på 90 sekunder skal parre tal med geometriske figurer. Testen måler deltagerens kognitive evner.

Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT) er en test, hvor deltageren hører et tal hver tredje sekund, og skal tilføje det tal til tallet de hørte lige inden. Man tester her arbejdshukommelsen, opmærksomhedsevnen og aritmetiske evner.

Brief Visuospatial Memory Test–Revised (BVMT-R) er en test, hvor deltageren skal observere et rektangulært skema af abstrakte geometriske figurer i ti sekunder. Derefter skal man tegne de geometriske figurer i den korrekte position, ud fra hvordan man husker, de stod i skemaet.

Der er ingen kommentar endnu