Gå til hovedindhold

Ombygget Segway giver nye muligheder

17. december 2014
Kort fortalt

Læs hvordan en ombygget Segway har givet Peder Friborg muligheden for at blive på arbejdsmarkedet.

Den både smart og nem at betjene.

Der er mulighed for at få den med tilskud.

 

 

Nyt hjælpemiddel

Der er kommet et helt nyt hjælpemiddel til Danmark. Det er et elektrisk køretøj, der styres ved hjælp af kroppens vægt. Teknologien kommer fra en Segway. Når man læner sig frem, kører den fremad, og læner man sig mere frem, kører den hurtigere. Op til 20 km/t. Læner man sig tilbage, kører den baglæns. Og den kan dreje 360 grader rundt om sig selv. Styrepinden bruges, når man vil dreje til højre eller venstre.

46-årige Peder Friborg har fået en Genny Mobility af sit arbejde.

”Jeg kan ikke gå ret godt, og da jeg har ikke ret mange muskler i armene, kan jeg ikke bruge en almindelig kørestol. Da jeg opdagede Gennyen, var jeg slet ikke i tvivl. Sådan en ville jeg have. Kommunen var ikke glade for ideen, og da de endelig kom ombord, fik jeg at vide, at der mindst ville gå et halvt år, før jeg kunne få den. Det ville min arbejdsplads ikke vente på, så de gav mig en.”

Derfor er jeg stadig på arbejdsmarkedet

Peder arbejder hos UNIKA ved Silkeborg, en virksomhed, der producerer totalløsninger i plast, og Peder har blandt andet ansvaret for at programmere de robotter, der sørger for, at det er det rigtige, der kommer ud af maskinerne.

”Uden Gennyen var jeg ikke på arbejdsmarkedet i dag. Jeg ville umuligt kunne komme rundt mellem maskinerne med en elkørestol.”

Gennyen er temmelig robust, og den kan klare det meste.

”Den kan køre over kantsten, på græs og i grus. Jeg har også været med mine unger i skoven, og det klarede vi helt uden problemer. Det er som om, at jeg har fået mine ben tilbage, for jeg kan deltage meget mere, end jeg kunne før. Før skulle alting planlægges – både på arbejdet og derhjemme, men nu kan jeg komme rundt langt de fleste steder.”

Gennyen har sæde, styrepind og støtteben. Den vejer cirka 80 kilo, og kan være i de fleste bilers bagagerum, hvor den kan lastes på få minutter ved hjælp af en rampe. Den er eldrevet, kan køre cirka 38 kilometer på en opladning, og så kan den lades op i en almindelig stikkontakt.

”Den er virkelig nem at betjene – også selvom man som jeg, har meget nedsat mobilitet i ryggen og nedsat muskelkraft i både arme og ben. Jeg slapper helt af, når jeg sidder i den. Og så er det helt klart et plus, at den ser ud som den gør. Den ligner ikke et klassisk hjælpemiddel, og det er ret fedt.”

Få den med tilskud

Ifølge serviceloven har du ret til selv at vælge hjælpemiddel. Det betyder, at du kan få tilskud fra det offentlige, hvis de har givet en bevilling på et hjælpemiddel, som eksempelvis en el-scooter. Men du skal selv betale prisforskellen. En Genny Mobility koster cirka 120.000 kroner. 

Der findes flere andre typer af hjælpemidler, der minder om en Genny Mobility - eksempelvis modellen AddSeat, der ligesom Gennyen er bygget ud fra segway-konceptet. 

Der er ingen kommentar endnu