Gå til hovedindhold

Op på hesten

11. september 2015
Kort fortalt

Ridefysioterapi er mere effektiv end træning på en bold, viser ny undersøgelse

Thumbnail

Hvis man lider af sclerose og ikke er bange for store dyr, så er det bare med at komme op på hesten. En session af ridefysioterapi forbedrer nemlig ganghastighed, balance og koordination mere end hvis man vælger at træne på en bold.
Det viser en ny undersøgelse, som fysioterapeut Mette Thomasberg Kobborg har lavet i forbindelse med sin kandidatafhandling.

To forskellige grupper

I Mette Thomasberg Kobbergs undersøgelse deltog 52 mennesker med sclerose, som stadig har gangfunktion. Halvdelen af dem tog en session ridefysioterapi på 45 minutter, mens den anden halvdel fik en session træning på en stor bold, der også varede 45 minutter.

To tests

Før og efter træningen blev alle deltagere testet med det der hedder en six spot step test – en gangtest, hvor man går på en én gange fem meter stor bane med seks cirkler. Deltagerne gå så i zig-zag mellem cirklerne, mens de sparker klodser væk der er placeret i cirklerne. Testen udføres fire gange så hurtigt som muligt uden at løbe og resultatet er gennemsnittet af de fire tider. Deltagerne skulle også tage en 10 meters gangtest for at vurdere deres ganghastighed og skridtlængde.

Patienternes oplevelse

Resultatet af undersøgelsen var, at ridefysioterapigruppen klarede sig bedre end de der trænede på bolden i six spot step testen. Der var dog ingen signifikant forskel målt på ti meter gang-testen. Til gengæld var den patientoplevede effekt større ved ridefysioterapi.

Hesten kan ikke forudsiges

Mette Thomasberg Kobberg forklarer i sin afhandling, at grunden til at ridefysioterapi virker bedre end øvelserne på bolden blandt andet er hestens bevægemønster. Under ridefysioterapi bevæges patienten hele tiden passivt af hestens bevægelser. Sidder man derimod passivt på en bold i perioder under træningen får man ikke samme stimulering. Samtidig er det muligt for deltagerne, der træner på bold, at forudse boldens bevægelser, Det kan man ikke med hestens.

Du kan læse hele Mette Thomasberg Kobbergs afhandling her.

 

Der er ingen kommentar endnu