Gå til hovedindhold

Overvej en influenzavaccination

11. november 2013
Kort fortalt

Det er tid for influenzavaccination og som sclerosepatient, er der stor sandsynlighed for, at du kan få vaccinationen gratis. Tilbuddet gælder året ud. Neurologerne anbefaler, at man lader sig vaccinere

Influenzatiden er over os, og har du sclerose er det en god idé, at overveje, om du skal lade dig vaccinere. Professor Finn Sellebjerg, der er overlæge på Rigshospitalet og formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg har påpeget, at mennesker med sclerose kan få en udtalt forværring af deres sclerosesymptomer, når de har influenza. Det kaldes et pseudoattak, som kan opstå i forbindelse med infektioner, der giver feber. Pseudoattakket skyldes et temperaturafhængigt fald i nervernes evne til at lede normale impulser. Symptomerne ved et pseudoattak er som regel af forbigående karakter, men risikoen for at få et reelt attak øges også flere gange, hvis man har influenza. Vaccinationen i sig selv øger dog ikke risikoen for at få et attak.

Lægelig vurdering kan være påkrævet

Som sclerosepatient er der stor sandsynlighed for, at du kan få en influenzavaccination gratis. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside hedder det, at det gælder for personer, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza. De personer inkluderer alle over 65 år, førtidspensionister, gravide, der er mere end 12 uger henne, overvægtige med et BMI over 40 og mennesker med en kronisk sygdom. På hjemmesiden står der også, at personer med en immundefekt får gratis vaccination. Men Sundhedsstyrelsen oplyser, at sclerose ikke regnes som en immundefekt, men derimod som en immunologisk sygdom. Derfor skal du som sclerosepatient enten have nedsat lungefunktion eller din læge eller speciallæge skal vurdere, at du har så alvorlige følgevirkninger af din sygdom, at en influenza udgør en sundhedsrisiko. I sidste ende er det altså en lægelig vurdering, om du kan få vaccinationen gratis. Ellers skal du selv betale de cirka 150 kroner vaccinationen koster.

Flere vaccinationssteder

Du kan få en vaccination ved at bestille tid hos din læge, holde øje med vaccinationstilbud i lokalavisen eller se efter vaccinationstilbud på kommunens hjemmeside. Man er ikke beskyttet mod influenza, selv om man har haft sygdommen før, fordi influenzatyperne ændrer sig fra til sæson til sæson.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.