Gå til hovedindhold

På trods af forsøgsordningen er Frederikke nødt til at købe medicinsk cannabis på det sorte marked

5. februar 2019
Kort fortalt

Selvom forsøgsordningen har været i gang i over et år, kan Frederikke Vive Filbært ikke få udskrevet en recept på medicinsk cannabis. Det tvinger hende til enten at opsøge det sorte marked eller helt at undvære den symptomdæmper, der virker mest effektivt på hendes symptomer.

OPDATERING 26. maj 2021: Frederikke er blevet 50. Det er det eneste, der har ændret sig siden interviewet om hendes erfaringer med cannabis som medicin for to år siden. Frederikke er stadig dømt til det sorte marked. Selv om cannabis har god effekt på hendes mange smerter og spasmer, og selv om lægerne i 3 ½ år har kunnet udskrive cannabis lovligt på recept, har både neurolog og praktiserende læge givet ”et klart nej”. ”Forsøgsordningen er vel bare feset ud,” siger Frederikke to år efter interviewet, som du kan læse nedenfor.

”Jeg beklager altså, at jeg er smadret. Jeg har haft en helt forfærdelig nat.”

48-årige Frederikke Vive Filbært taler tværs gennem stuen, mens hun bevæger sig med besværede skridt imod mig, da jeg træder ind i det lille rækkehus i Lystrup. Hun sætter sig langsomt ved spisebordet og tager en slurk af sin kaffe, før hun starter fortællingen om en søvnløs nat fyldt med spasmer og uro i kroppen. En nat hvor selv ikke en maksimal dosis af hendes muskelafslappende medicin kunne få bugt med sclerosens hærgen i kroppen.

”Det er lige i sådan et tilfælde, jeg ville ønske, at jeg kunne tage noget medicinsk cannabis. Man bliver helt ødelagt af ikke at få sin søvn, og det gør bestemt ikke min sclerose mindre mærkbar,” siger hun.

En mærkbar effekt


Allerede før forsøgsordningen med medicinsk cannabis trådte i kraft, havde Frederikke prøvet cannabisolie mod sine spasmer, og de smerter, der ofte går hånd i hånd med hendes attakker. En af hendes veninder producerede selv cannabisolien, som viste sig at være yderst effektiv mod Frederikkes symptomer.

”Mine spasmer er ofte uudholdelige om natten. Men den medicinske cannabis fik min krop til at slappe af og spasmerne til næsten at forsvinde helt,” forklarer hun.

Men veninden stoppede med at producere olien. Og det efterlod Frederikke i en situation, hvor hun måtte bevæge sig ud på det sorte marked, hvis hun ville fortsætte med at lindre sclerosens symptomer med cannabis. Og det huede hende ikke.

“Det er da ubehageligt, at man aldrig helt kan vide, hvad der er i produkterne på det sorte marked. Og så er det bare lidt en verden, hvor jeg ikke føler, at jeg som patient hører hjemme.”

Som sendt fra himlen - eller?


Derfor var lykken gjort for Frederikke, da forsøgsordningen gik i gang sidste år. Endelig ville det blive muligt at få fat i medicinsk cannabis, som var udleveret og produceret under ordnede forhold.

”Det var en fantastisk mulighed for at dæmpe mine symptomer med medicinsk cannabis uden først at føle mig halvkriminel og usikker på, hvad der egentlig var i produktet,” siger hun.

Men glæden varede ikke længe. Hverken Frederikkes egen læge eller scleroseklinikken i Aarhus ville udskrive en recept.

For mange kampe at kæmpe


Det var et hårdt slag for Frederikke, som i den periode kæmpede med en sclerose, der slog voldsomt igen, efter hun havde reageret dårligt på noget nyt medicin. Derfor var det svært for hende at finde overskuddet til også at kæmpe for den medicinske cannabis.

”Som patient har man ikke altid kræfter til at tage endnu en kamp op. Jeg synes, at der er nok at kæmpe med i forvejen. Og så ender det med, at man enten ikke får det eller er nødt til at opsøge det andre steder,” siger Frederikke og fortsætter:

”Det er jo frygteligt, hvis lægernes manglende vilje til at udskrive recepter ender med at tvinge patienter ud på det sorte marked. Især når der faktisk er en forsøgsordning i gang, som burde afhjælpe netop det.”

En lang næse


Personligt er Frederikke bange for, at forsøgsordningen i sidste ende vil være et flop, da kun meget få læger har valgt at udskrive recepter på den omdiskuterede plante.

“Som patient sidder man lidt med en lang næse. Hvis der ikke bliver udskrevet noget cannabis, får de jo heller ikke nogen erfaringer med produktet. Og det er da en skam,” siger Frederikke.

Hun understreger, at hun stadig selv vil gøre en indsats for at se, om hun i fremtiden kan få udskrevet en recept.

”Jeg ville bruge den lovlige medicinske cannabis, hvis jeg kunne. Jeg ved, at jeg har gavn af det. Og så vil jeg bare så gerne have det fra et sted, hvor jeg faktisk ved, at det er ordentligt,” afslutter hun.

Endnu et forsøg


Et par timer efter snakken med Frederikke, tikker der en besked ind i min indbakke. Fra profilbilledet smiler Frederikkes ansigt til mig, men beskeden rummer et anderledes budskab – og en håndfuld emojis med nedadvendte mundvige:

"Jeg talte med min neurolog i dag, lige efter du var gået. Jeg spurgte igen til den medicinske cannabis. Svaret er stadig nej.”
 

Der er ingen kommentar endnu