Gå til hovedindhold

Pandemien sætter skub i brugen af telemedicin

19. februar 2021
Kort fortalt

Konsultationen er ét klik væk. Sådan oplever flere patienter det, efter at telemedicin er boomet under Covid-19-pandemien. Men hvad er telemedicin, og hvornår kan det bruges?

For få år siden begyndte telemedicin at vinde indpas i sygehusvæsenet, og blandt scleroseklinikkerne var Aalborg en af de første til at se store muligheder i de digitale løsninger.

Manglen på læger i afdelingen gjorde, at telemedicin, hvor neurologer andre steder i landet kunne træde til, lød som en løsning. Men hvad er telemedicin overhovedet? 

Behandling på afstand


Telemedicin er en række digitale muligheder, som sundhedspersonalet kan bruge i flere sammenhænge, end hvad vi kan remse op her. Ofte anvender de det til at diagnosticere, behandle, følge op på og kommunikere med patienter eller pårørende. Og det sparer både tid og ressourcer hos sundhedspersonalet og for dig, der slipper for hospitalsbesøget, fordi et klik og en samtale på skærmen kan være nok til at mødes.

Og der er i den grad sparket gang i de telemedicinske muligheder, efter pandemien slog sig løs i Danmark for præcis et år siden. To af de steder, som allerede er godt i gang og som har store ambitioner med de digitale redskaber, er sclerosehospitalerne i Ry og Haslev. Det fortæller Louise Hovald Nørgaard, som er projektleder og ergoterapeut på Sclerosehospitalerne.

”Vi har i længere tid haft tanker om, hvordan vi kunne bruge mulighederne i vores arbejde. Men da Sclerosehospitalerne måtte lukke ned på grund af corona, blev processen virkelig skubbet i gang.”   

Over skærmen


På kort tid blev personalet på Sclerosehospitalerne oplært i at arrangere videomøder, og arbejdet i, hvordan mulighederne bedst kan udnyttes, blev sat i gang.

”Der er flere situationer, hvor det kan give rigtig god mening at bruge de digitale muligheder. Blandt andet har vi gennemført nogle succesfulde ambulante forløb over skærm. Og noget andet, som vi er i proces med lige nu, er, at vi vil lave webbaserede patientforløb for førstegangspatienter,” fortæller Louise og pointerer, at de nye telemedicinske tiltag skal ses som et tilbud.

”Vi ved, at det kan være attraktivt for nogle patienter, fordi de ikke har lyst, energi eller tid til en indlæggelse. I stedet kan de få tilsendt videoer og materiale, og får stadig tildelt en kontaktperson, som følger op undervejs i forløbet. Det betyder også, at vi kan nå mange flere, end vi gør i dag,” forklarer Louise.

Mere ekspertise på hjemmebesøg


Også i det fysiske møde med patienter, der har sclerose, vurderer Louise, at telemedicin kan noget særligt.

”Når jeg er på hjemmebesøg som ergoterapeut, og patienten spørger ind til noget, som ikke er mit område, kan jeg hurtigt trække den ekspertise ind i mødet, fordi vi har videoer klar om forskellige emner,” siger hun og tilføjer: ”Det kan også bruges, hvis man er på hjemmebesøg, og overskuddet er sluppet op hos patienten. Så kan vi aftale, at resten af konsultationen foregår på et andet tidspunkt over skærm, så man får mest muligt ud af det.”

[Telemedicin]

Telemedicin er digitale redskaber, der kan benyttes i mange forskellige sammenhænge. Det åbner blandt andet op for onlinekonsultationer mellem behandler og patient og kan også bruges til at følge og justere en behandling mellem hospitalsbesøg.

Find hele scleroseordbogen.

Der er ingen kommentar endnu