Gå til hovedindhold

Patienter foretrækker Zinbryta fremfor Avonex

20. februar 2017
Kort fortalt

Patienter oplever flere fordele ved behandling med Zinbryta end Avonex. Det vurderer 1.800 patienter i en spørgeskemaundersøgelse. Resultatet afspejler de kliniske data.

Patienter, der tager Zinbryta (daclizumab) mod attakvis sclerose, føler generelt større helbredsfordele end de, der behandles med Avonex.

Det viser data fra en spørgeskemaundersøgelse af 1.800 patienters egne oplevelser af behandlingernes effekt, som Biogen (der står for Zinbryta) har foretaget.

Patienttilfredshed nuancerer billede af behandlingseffekt

Patientens vurderinger af en behandling er normalt ikke faktorer, der bliver målt eller inddraget, når medicin skal afprøves og godkendes.

Ikke desto mindre er der rigtig mange subjektive faktorer, der påvirker, hvordan en person oplever effekten af en behandling. Det kan f.eks. være fysiske og psykiske forandringer i velbehag, smerte, angst eller selvhjælp. 

Patient-tilfredshed bidrager til et mere nuanceret og helt billede af den gavnlige effekt af en behandling. Og den information bliver mere og mere vigtig at få med, når medicin skal vurderes af den enkelte læge; især når man ved, hvor forskelligartet patienter reagerer overfor samme type medicin.

Zinbryta vs Avonex i fase 3 studie

I 2015 blev effekten af Zinbryta sammenlignet med interferon-præparatet Avonex i det afgørende fase 3 studie (kaldet DECIDE) fra 2015.

Her viste Zinbryta sig at mindske den årlige attakrate, antallet af hjernelæsioner og invaliditet bedre end Avonex. Det ledte sidenhen til godkendelse af Zinbryta mod attakvis sclerose i sommers.

Men forskerne kunne ikke afgøre, hvor godt patienterne opfattede eller oplevede de to behandlingsforløb. Ikke før nu, hvor de har analyseret de resterende data.

Patientoplevelse afdækket i spørgeskemaer

Her undersøgte forskerne fra Biogen nemlig data fra de godt 1.800 patienter, der før behandlingsstart og hvert halve år indtil afslutningen efter 1,5 år havde udfyldt to spørgeskemaer. 

Det ene spørgeskema, kaldet EuroQol 5-Dimensions (EQ-5D), afdækkede patienternes generelle helbred og fokuserede på mobilitet, selvpleje, dagligdagsaktiviteter, smerte, ubehag, angst og depression.

Det andet spørgeskema fokuserede på fysiske og psykiske aspekter, hvor patienterne fik mulighed for at rangliste, hvor besværet de var ved de forskellige aspekter. 

Bedre helbredsoplevelse med Zinbryta - afspejler kliniske data

Resultatet viste, at patienter på Zinbryta vurderede deres fysiske og psykiske helbred bedre, end de der blev behandlet med Avonex.

Hvor begge grupper havde en identisk score før behandling, så blev forskellen synlig efter 24 uger og fortsatte i resten af de 1,5 år studiet forløb.

Patienterne på Zinbryta havde en markant bedre patient-tilfredshed og oplevelse af bedre fysisk og psykisk helbred på næsten alle parametre end patienter på Avonex.

Interessant nok så viste forbedringerne af de patient-rapporterede faktorer sig at afspejle de objektive målinger som årlig attakrate og hjerneforandringer på MR-scanninger.

Man kan læse mere om undersøgelsen her.

Der er ingen kommentar endnu