Gå til hovedindhold
TemaMedicinsk cannabis i Israel Se hele temaet

Planten hjælper dem ud af et liv med smerter og spasmer

17. januar 2018
Kort fortalt

Karina og Alona er to af de over 800 israelere med sclerose, der får cannabis på recept. De fortalte åbent om, hvad cannabis gør for dem, da Scleroseforeningen snakkede med dem under et besøg i Israel.

Smerterne er ulidelige. Selvom de er der hver eneste dag, er det ikke noget Karina Yakovich har vænnet sig til. Det er faktisk ikke noget, man kan vænne sig til, fortæller hun Scleroseforeningen, da vi snakker med hende i israel. 

Alona Illinos møder vi også i Israel igennem frivilligorganisationen M.S Israel LTD. Hun har nogle helt andre problemer. Spasmer. De sætter gang i ustyrlige stræk i Alona ben, og hun fortæller, at det føles som om, benene stivner. Sådan har hun det hver halve time dagen lang, og hver gang går der op til to minutter, før spasmerne forsvinder.

”Jeg kan ikke gøre noget, når det først begynder, så jeg må bare vente, til at det går over af sig selv,” forklarer Alona.

Hun ryger dagligt lægeordineret cannabis, og Karina indtager planten som olie, hun får på recept. Det er nemlig det eneste, der indtil nu har dulmet deres daglige smerter og spasmer, som sclerose er skyld i.

Røgen får musklerne til at slappe af
 

Hver formiddag og lige inden sengetid tænder Alona en cigaret med cannabis. Hun mærker med det samme, at musklerne slapper helt af.

“Jeg havde prøvet andre medicinske behandlinger, inden jeg begyndte på cannabis, men intet af det virkede. Jeg var ved at blive helt skør af spasmerne til sidst. Heldigvis fik jeg rimelig hurtigt tilladelsen til at bruge cannabis som medicin, og i dag mærker jeg kun spasmerne om morgenen, lige når jeg vågner,” fortæller Alona.

Karina ser det ikke som et farligt stof


For Karina var det daglige smerter, der især brød frem i hendes ben og ryg, som hun måtte affinde sig med. Intet af det andet medicin, hun havde afprøvet, slog nemlig smerterne ned. Men de var så voldsomme og kom så ofte, at Karina ikke kunne ignorere det.

“Jeg vidste, at der var flere med sclerose, der brugte cannabis. Så jeg spurgte min neurolog, om det var noget, jeg kunne prøve. Jeg havde aldrig tidligere indtaget cannabis for sjov, men det var nu ikke noget, der skræmte mig, for jeg har hele tiden kun set på det som en medicinsk mulighed,” forklarer Karina.

Nu hælder hun to gange om dagen sin cannabis-olie ud på en ske og synker det. For cannabisolien er det eneste af de mange behandlinger, hun har prøvet, der dæmper de daglige smerter, uddyber hun.

Intet er alligevel værre end symptomerne


Hverken Karina eller Alona var nervøse, da de begyndte på den medicinske cannabis. For der var højst sandsynligt ikke noget, der ville være værre end sclerose-symptomerne, fortæller de begge.

“Hver dag når jeg var på arbejde, når jeg var hjemme, sammen med venner, eller bare når jeg snakkede i telefon, fik jeg de her spastiske anfald,” siger Alona og forklarer, at det til sidst kom så ofte, at spasmerne tog styringen over hendes liv.

“Men det er næsten helt forsvundet nu, hvor jeg ryger den medicinske cannabis. Det føles ligesom at ryge en almindelig cigaret, men det har virkelig en god effekt på min krop,” fortæller hun og tilføjer, at der gik omkring tre uger, før hun selv begyndte at mærke effekten af cannabis-cigaretterne.

Cannabis er noget, Alona skal tage dagligt. Stofferne fra planten skal nemlig fortsætte med at cirkulere i hendes blod.

“Hvis jeg ikke ryger det et par dage, så slår spasticiteten til igen, og der er faktisk også andre symptomer fra min sclerose, som er forsvundet, efter jeg begyndte med cannabis, men som kommer frem, hvis jeg holder en pause med at ryge det,” fortæller hun.

En ekstra bonus hos de to israelere


Før Alona begyndte på den medicinske cannabis, havde hun også andre problemer end spasticiteten. Hun følte blandt andet en ubehagelig kløen under huden, og så blev hun ofte, som mange andre med sclerose, hurtigt ramt af træthed.

“Jeg fandt hurtigt ud af, at cannabissen også hjalp på mine andre symptomer. Kløen er ikke forsvundet helt, men det er slet ikke så slemt som tidligere. Og jeg føler mig slet ikke så træt længere,” forklarer Alona.

Oplevelsen af at cannabis også lindrer andre symptomer, end det der var den egentlige grund til at tage det, deler Karina.

“Jeg har mærket nogle bivirkninger ved cannabissen. Men flere af dem er gode, for det har påvirket nogle af de andre problemer, jeg havde. Og de bivirkninger der var dårlige, skyldes, at jeg tog en forkert dosis. Det har jeg lært at kontrollere nu, så jeg ved, præcis hvad min krop kan klare, og hvilken dosis der er bedst i forhold til de symptomer, som jeg behandler,” fortæller Karina.

Der er ikke andet for end at prøve sig frem


“Jeg måtte prøve mig frem, før jeg fandt ud af, hvad den perfekte dosis af cannabis var for mig. Du kan sammenligne det lidt med, når man som yngre måtte finde ud af, hvor meget alkohol man kan tåle. Det er så forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på alkohol, og hvor meget man kan drikke. Sådan er det også med cannabis, og derfor er man nødt til at prøve sig frem,” forklarer Karina.

De to israelske kvinder mener begge, at det er udelukket, at man kan regne med tidligere patienters erfaringer. De siger, at det er så individuelt, hvordan man reagerer på planten. Alonas råd lyder derfor, at det er en god idé at føre dagbog over, hvilken effekt man selv mærker fra den medicinske cannabis.

“Man er nødt til at gøre sine egne erfaringer, for at finde ud af hvilken mængde der er bedst til at holde symptomerne nede, og som man ikke får det dårligt af. Man er altså på en måde sin egen læge. For de råd som vores neurologer her i Israel giver, er baserede på andre patienters erfaringer,” forklarer Alona.

”Mit råd ville være, at du skal prøve at gøre det så kontrolleret som muligt for din egen skyld. Anskaf dig en notesbog, hvor du kan notere alt, du oplever og føler, når du indtager cannabis som medicin,” anbefaler hun.

2 Kommentarer
notamember
Magnus T.J.Johansen - 1. februar 2018

Jeg forstår at fristelsen bliver ret stor med Cannabis gratis. Jeg kan alligevel ikke godtage sådant noget automatisk tilværelse som og ligge inden døre og nyde noget rusende evne som Cannabis var i sin tid . Har hørt det får mennesker og flygte fra virkelighedens alvor ind i sig selv hvor man intet finder uden utrygheden selv med sine svingende følelser . Noget som Præster finder for godt og bruge som undskyldning for sin Religion , følesesløs . Sandheden er den tværtimod den at er dine følelser i ubalance ja, så ringer Sjæle alarmen omgående at der er noget galt med dig . Det er at det med Præsten er en sort løgn , for det uden dine følelser i orden er du intet som helst . Derfor brug ikke Cannabis , men gå ud og hjælp til hvor nøden er størst hos mennesker og få dem afruset i stedet for Hilsen : Magnus Johansen - FO-380 Sørvåg .

notamember

Som svar til af Magnus T.J.Johansen

Sara Bangsbo - 16. februar 2018

Hej Magnus

Tak for din kommentar og deling af holdning. Artiklens to interviewede, Alona og Karina, bruger dog ikke den medicinske cannabis, som de får udskrevet, til at behandle eller flygte fra deres følelser. Den bruges til at behandle fysiske udfordringer, der påvirker de to kvinder i så høj en grad, at de ikke kan være i sig selv og have en almindelig hverdag. Ingen af dem har tidligere brugt cannabis, men bruger det nu til at lindre spasticitet og smerte - og de har begge erfaret, at det virker for dem. Desuden er det ikke noget, de får gratis. I Israel koster det 370 shekel om måneden ligegyldigt hvor høj eller lav, doseringen er.

Venlig hilsen Sara Bangsbo