PML-tilfælde hos Tecfidera-patient
En europæisk patient er efter fire et halvt års brug af Tecfidera-tabletten blevet diagnosticeret med den alvorlige hjernebetændelse PML. Men overholder man sine kontroller, er der næppe risiko for at få sygdommen, siger neurologerne
Nyheden om den PML-ramteTecfidera-bruger kom i sidste uge, da Biogen Idec, der står bag Tecfidera-tabletten, afleverede kvartalsregnskab.
Patienten, der er anonym, er europæer – vi ved dog der ikke er tale om en dansker - og vedkommende er nu død som følge af komplikationer i forbindelse med en lungebetændelse. Patienten var med i et studie, hvor man tester langtidseffekten af Tecfidera og havde derfor været i behandling med præparatet i fire et halvt år.
Det viser sig, at patienten i en lang periode havde haft et meget lavt antal af en undertype af de hvide blodlegemer, der kaldes lymfocytter.
Lavt antal lymfocytter kan bane vejen for PML
Når man er i behandling med Tecfidera og anden medicin, der påvirker immunsystemet, følger man altid niveauet af lymfocytter. Lymfocytterne er med til at trigge scleroseattakker, fordi de angriber nervesystemet, men de er samtidig også med til at holde andre sygdomme ude.
Derfor skal de holdes nede, men ikke for langt nede. For falder koncentrationen af lymfocytter alt for meget i blodet, er der risiko for at man kan udvikle PML, hvis man tilhører den halvdel af befolkningen, der er bærer af den såkaldte JC-virus.
Har behandlerne sovet i timen?
Og det er altså det der er sket for den ramte patient – uden at den pågældendes behandlere har grebet ind.
”Det er velkendt, at Tecfidera kan påvirke de hvide blodlegemer. Derfor er det så vigtigt, at man løbende kontrollerer antallet af hvide blodlegemer og selvfølgelig ikke mindst reagerer på det, hvis de falder,” siger Finn Sellebjerg, professor og overlæge på Rigshospitalets scleroseklinik og formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg.
Ingen risiko ved korrekt behandling
Overlægen forklarer, at det i det pågældende tilfælde kan være, at nogen har overset nogle alarmerende blodprøver, men at der endnu ikke foreligger detaljerede oplysninger om den konkrete sag.
”Hvis man kontrollerer folk korrekt, burde der ikke være nogen risiko for at få PML, hvis man stopper behandlingen, hvis lymfocytniveauet bliver for lavt. Herhjemme bliver folk i Tecfidera-behandling kontrolleret med blodprøver hver tredje, sjette og 12. måned, og derefter med seks måneders intervaller. Det er de retningslinjer vi har, og dem følger neurologerne selvfølgelig. Der er jo ingen grund til at tage blodprøver, hvis man ikke ser på resultaterne” siger Finn Sellebjerg.
Al medicin er farlig
Han understreger, at man altid skal have meget stor respekt ved anvendelse af alle typer medicin.
”Der er ikke noget medicin der er helt ufarligt, og derfor skal man altid tage risikoen for bivirkninger alvorligt. Det her med lavt lymfocyttal er desværre en bivirkning ved at behandle med immunsupprimerende medicin, så det er som sådan ikke overraskende, at det kan ske. I det konkrete tilfælde er det desværre muligt, at der ikke er blevet reageret korrekt på det, og det tror jeg ikke ville ske i Danmark,” siger Finn Sellebjerg.
Om PML:
PML - Progressiv multifokal leukoencephalopati - er en sjælden hjernebetændelse, der forårsages af en infektion i hjernen med den såkaldte JC-virus, som cirka halvdelen af befolkningen bærer rundt på uden at være klar over det. PML kan skade hjernen og i værste tilfælde være dødelig.