Gå til hovedindhold

Praktikpladsen hjælper med at håndtere fars sclerose

28. september 2016
Kort fortalt

Som pårørende kan det nogle gange være svært at vide, hvad man kan gøre for at hjælpe sine nære med sclerose. Casper Lykke Sørensen har gjort noget meget konkret – han er nemlig blevet marketingpraktikant i Scleroseforeningen.

Thumbnail


Tekst: Ninett Rohde

På tredje sal i Scleroseforeningens sekretariat sidder Casper Lykke Sørensen. Over hele hans bord ligger der papirer med logoer og noter til foreningens kommende indsamlingsprojekt ”Byttelyst - Scleroseforeningen”. Et projekt Casper står bag. 

30-årige Casper er foreningens nye marketingpraktikant. Hver tirsdag pendler han fra Odense til Scleroseforeningens sekretariat i Valby i København, og når han ikke er der, sidder han begravet i projektet derhjemme. 

Caspers motivation kommer fra hjertet. Caspers far, 68-årige Preben Lykke Sørensen, har nemlig primær progressiv sclerose. 

Preben har haft sclerose siden 1992, så Casper var bare seks år gammel, da dengang 44-årige Preben fik diagnosen. 

”Jeg kan næsten ikke huske, at han ikke har været syg. Det har bare været naturligt for mig, at min far har haft nogle fysiske begrænsninger i forhold til de andre børns forældre,” fortæller Casper. 

Praktikpladsen i Scleroseforeningen er bare en af flere forskellige måder, hvorpå Casper har gjort noget for folk med handicaps - blandt andet mennesker med sclerose.

Læserbreve, indsamlinger og mails til chefen i den gode sags tjeneste

Tilbage i 2008 da foreningen satte en indsamling op for at samle de nu udgåede 25-ører, besluttede Casper sig for at skrive til den øverste chef for Stark byggemarked, hvor han arbejdede. Det resulterede i, at Stark Byggemarked satte indsamlingsbøsser op til 25-ørerne i alle 84 butikker, de havde dengang. 

Han har skrevet flere læserbreve i fynske lokalaviser om adgangsforholdene for handicappede i danske folkekirker og vandt også en fotokonkurrence, hvor han skulle dokumentere dårlige adgangsforhold for handicappede. 

I 2012 samlede han ind til Scleroseforeningen ved at lave et bytteprojektet ”Byt for en god sag – 2012”, hvor han og tre andre i løbet af 10 byttehandler fik byttet en pakke engangsklude til en Peugeot, som de endte med at få 4000 kroner for. Penge som alle gik til Scleroseforeningen.

Baggrunden for de mange initiativer, senest hans praktikplads i Scleroseforeningen, er Caspers liv som pårørende. Efter han er flyttet hjemmefra, er han begyndt at lægge mærke til, at faderens funktionstab med tiden er blevet større. 

”Jeg kan pludselig se den nedadgående kurve. For eksempel er han blevet dårligere til at holde sit bestik,” siger Casper. 

Smerte og inspiration i livet som pårørende

Selvom Caspers far, Preben, holder humøret højt og stadig gør mange ting selv, kan det alligevel gøre ondt på Casper at se, hvordan sclerosen har påvirket hans fars liv.

”Det er hårdt at se ham være begrænset i forhold til nogle af de ting, han sætter allermest pris på. Jeg kan se i hans øjne, når vi er til fester, hvor meget han gerne vil danse, og jeg ved, at han savner sit arbejde som værkfører hos Ford,” fortæller Casper. 

Men Preben er stadig meget aktiv og handler både selv ind, laver mad, kører bil, går til ridning og har en kortklub med sine venner. Hans høje humør og stædighed har også påvirket Caspers holdning til livet.

”Min fars kampgejst har givet mig en anderledes tro på livet. Jeg ser hans begrænsninger, men jeg ser også, hvordan han alligevel klarer sig. På den måde er jeg er blevet mere ligeglad med de små bump på vejen, for jeg ved, at det skal nok gå. Det har han vist mig,” siger han. 

”Byttelyst - Scleroseforeningen” – det nyeste skud på stammen

Preben klarer sig godt. Men Casper har alligevel siddet med en følelse, som er meget udbredt hos pårørende – følelsen af afmagt.

”Det er forbandet, at det skal være sådan for min far, og jeg vil gerne hjælpe som søn. Men hvordan gør jeg lige det?” siger Casper.

Det gør han nu ved at arbejde i Scleroseforeningen. Med inspiration fra hans højskoleprojekt ”Byt for en god sag – 2012” sætter Casper et lignende bytteprojekt i stand i Scleroseforeningen. 

Projektet ”Byttelyst - Scleroseforeningen” går ud på, at 30 hold á to personer får en Scleroseforeningen-nøglering. Derefter får de 14 dage til at bytte sig frem til et objekt af størst mulig værdi. Herefter får de en uge til selv at sælge deres tilbyttede genstande, og det vindende hold bliver dét, der den 5. december klokken 10.00 står med flest penge til Scleroseforeningen.

”Den her praktikplads og det her projekt er en måde at håndtere min fars sclerose og den magtesløshed, jeg nogle gange føler som pårørende, på. Det er min måde, at gøre en forskel for min far og alle andre med sclerose. Og hvis jeg kan gøre far stolt? Så er det en sideeffekt, jeg gerne tager med.” 

Find ud af mere om ”Byttelyst – Scleroseforeningen” her.

Der er ingen kommentar endnu