Prioriteringsprincipper for sygehusmedicin fremlagt i weekenden
Folketingets partier er blevet enige om en række overordnede principper for prioriteringer inden for sygehusmedicin. Scleroseforeningens direktør savner større perspektiv i debatten.

I går, søndag, fremlagde sundhedsminister Sophie Løhde (V) en række prioriteringsprincipper for sygehusmedicin på baggrund af en aftale mellem alle partierne i Folketinget.
De følgende syv punkter er de fremlagte prioriteringsprincipper:
- Faglighed
- Uafhængighed
- Geografisk lighed
- Åbenhed
- Hurtig ibrugtagning af ny, effektiv medicin
- Mere sundhed for pengene
- Adgang til behandling
Disse punkter vurderer Folketingets partier altså som centrale principper, når man i sundhedsvæsnet skal vurdere, hvilken ny sygehusmedicin patienterne skal have adgang til.
Aftalen sker på baggrund af en række oplæg fra blandt andet Lægemiddelindustrien, Danske Regioner, Lægeforeningen og Danske Patienter. Ifølge Sophie Løhde sender politikerne et signal med de nye principper.
Fine, men åbenlyse principper
”På tværs af partierne kan vi godt blive enige om, at sundhedsvæsnet ikke har uanede ressourcer til rådighed, og at det er nødvendigt at prioritere. Vi sender med principperne et stærkt og tydeligt signal fra Christiansborg om, at ny, dyr sygehusmedicin ikke skal tages i brug for enhver pris, samtidig med at vi slår fast, at patienterne også fremover ud fra en konkret lægefaglig vurdering skal kunne behandles med lægemidler, der er afvist som standardbehandling. Det er samtidig helt centralt, at patienterne fortsat sikres hurtig ibrugtagning af ny, effektiv medicin,” siger Sophie Løhde.
For nemme principper
Det er ifølge direktør i Scleroseforeningen, Klaus Høm, nemt at stå inde for de syv opsatte punkter – lidt for nemt.
"Det er godt, at lægefagligheden har en central placering, og overordnet set er det nogle fine principper, men der er ikke noget i de her principper, som ikke allerede i dag bør være en del af den måde, man agerer på. Det er ret svært at være uenig i, at vi skal have "mere sundhed for pengene," siger han.
Debatten om medicinprioritering mangler større perspektiv
Selvom punkterne overordnet set er fine, så nytter det ikke noget, for ifølge direktøren er debatten om medicinprioritering opsat på et helt forkert grundlag.
Ifølge ham sker debatten ud fra en idé om, at medicinudgifterne er eksploderet, men de samlede udgifter til medicin er ifølge Klaus Høm, rent faktisk faldet i perioden fra 2008 til i dag. Men hvis man spørger direktøren, er det om end endnu vigtigere for debatten at huske at se den i et større billede.
"Når vi taler om medicinprioritering, er det synd, at vi ikke ser det i et større perspektiv - at vi kun ser på prisen på pillen. Hvis vores medlemmer får den bedst mulige medicin, også selvom den koster mange penge, så sikrer man, at vores medlemmer kan passe deres arbejde og deres børn.
Og vi ved, at nettoforskellen mellem at være på arbejdsmarkedet og være på offentlig forsørgelse er 3-400.000 kroner om året. Det kan du jo få en hel del medicin for. Det er ærgerligt, at vi ikke ser på de samlede gevinster eller omkostninger ved anvendelsen af særlig ny medicin," siger han.
Sophie Løhde vil på vegne af Folketingets partier overdrage principperne til regionerne i forbindelse med Danske Regioners generalforsamling i Aarhus 7. april.