Gå til hovedindhold

PROGRESSION I PROGRESSIV ALLIANCE-PROJEKTET III

9. november 2015
Kort fortalt

Det ambitiøse globale forskningsprojekt, 'Progressive MS Alliance', har nu udvalgt 11 stærke netværksprojekter, der skal kæmpe om næste års tocifrede millionbevillinger. Scleroseforeningen præsenterer kort hvert af projekterne.

I de to seneste to uger har vi skrevet om 8 projekter, der blev tildelt en såkaldt Collaborative Network Awards som led i anden runde af forskningsbevillingerne fra ’Progressiv MS Alliance’.

Her følger en kortfattet præsentation af de sidste 3 projekter. 

Nye molekylære billedmarkører til forudsigelse af invaliderende progression og til at evaluere behandling af sclerose

- I dette projekt, vil et forskningsnetværk, ledet fra Imperial College London, udvikle og etablere nye PET-skanningsmarkører, der skal kunne øge forståelsen af hvilke mekanismer, der er involveret i betændelse og reparation af nervernes myelinskeder.

Projektet vil samle partnere med komplementær ekspertise indenfor billeddiagnostik.  PET-skanningen åbner for muligheden kvantitativt at måle og visualisere den mængde af celler, der er involveret i betændelse og remyelisering. Endelig ønsker forskerne også, at studere ændringer i mikrogliaceller, hvilket kan afspejle graden af sygdomsaktivitet.

Nye redskaber til bedre at monitorere progressiv sclerose

- I dette projekt, vil to forskningsteams fra henholdsvis John Hopskins University i Baltimore, US, og University Hospital Basel, Schweiz, udvikle og validere brug af 4 forskellige metoder til at monitorere sygdomsprogression (inkl. inflammation og neurodegeneration):

  1. Visuelt system ved brug af ’ocular coherence tomografi’ (OCT), der kan måle ændringer af tykkelsen af øjets retina-nervefiberlag over tid.
  2. ’Evoked potential test’, der måler tiden det tager for nerver at respondere på stimuli. Herved kan den funktionelle integritet af syns-, føle- og bevægelsessanser måles.
  3. Når nerveceller og fibre henfalder vil bestemte proteiner udskilles, og mængden af nervefilament i blodet kan derved måles.
  4. MR-scanninger kan vise vævslæsioner og måle hjernevolumen og grå stof i hjernen.

Alle 4 metoder har vist at korrelere med scleroseinvaliditet og i nogle henseender også at forudsige sygdomsprogression. I sidste ende vil mere præcise metoder til at kvantificere sygdomsudviklingen tillade forskere at udføre kliniske studier mere effektivt.  

Kognitiv rehabilitering og motion for personer med progressiv sclerose

- I dette projekt, vil to forskningsteams fra San Raffaele University, Italien, og Sunnybrook Research Institiute, Toronto, Canada, undersøge effekten af særlige kognitive rehabiliteringsprogrammer og motionsinterventioner for personer med progressiv sclerose.

I dag er effekten af sygdomsmodificerende behandling uklar, og målet med dette projekt er at fastlægge den mest effektive tilgang til symptombehandling vha. kognitiv rehabilitering og motion.

For at opnå de bedste resultater, vil projektet være multinationalt og kombinere en række terapeutiske ekspertiser, der skal arbejde på at identificere de mest lovende metoder og interventioner til at forbedre kognition, fitness og evnen til at gå.

 

Der er ingen kommentar endnu