Gå til hovedindhold

»Psykologisk føler jeg, at jeg har fået styr på attakkerne«

3. november 2013
Kort fortalt

Det er kun få uger siden, 46-årige Jeppe Bülow fra Holte fik en blodstamcellebehandling. Han er træt, men godt i gang med genoptræningen

Jeppe er på Sclerosehospitalet i Haslev, da MagaSinet taler med ham. Han kom direkte hertil, da han i august blev udskrevet efter at have fået en blodstamcellebehandling som den sjette i rækken af danske sclerosepatienter. 

»Det er klart det ideelle sted at komme hen efter sådan en omgang. Man er afkræftet og har brug for pleje og hjælp til genoptræningen,« fortæller Jeppe, der blev indstillet til behandlingen, da ingen medicin kunne få bugt med de stadig hyppigere attakker. 

I samme åndedrag roser han Rigshospitalet for at have sørget for, at der under indlæggelsen kom en fysioterapeut tre gange om ugen og trænede med ham, så han kunne bevare mest muligt funktion til den vigtige genoptræning bagefter.

»Det tror jeg er noget nyt,« tilføjer Jeppe, der lige har mødtes med de andre sclerosepatienter, som har fået behandlingen og har dannet en netværksgruppe. Og Jeppe er sig bevidst, at han i forhold til andre har haft et relativt mildt forløb under og efter behandlingen.

Som en kraftig influenza

»Som en ordentlig omgang influenza.« Sådan beskriver han den hårde del af behandlingen, der består i en femdages højdosis kemoterapi, som slår immunsystemet helt ned, inden patienten får de stamceller tilbage, der forinden er blevet høstet, og som nu skal opbygge et nyt immunsystem fra bunden.

30 dage var han indlagt, inden han blev udskrevet fra hospitalet med et nyt og endnu sart immunsystem og formaninger om at holde sig på afstand af alskens infektionskilder fra honning over råt kød og blåskimmelost til ophold på steder med mange mennesker og kontakt med syge. 

Styr på attakkerne

Jeppe er stadig afkræftet, men fuld af mod. På spørgsmålet om han ville gøre det igen, svarer han:

»Det ville jeg da helt sikkert. Altså lige nu har jeg det ikke bedre end før behandlingen, men psykologisk har jeg en fornemmelse af at have fået styr på attakkerne. Og et håb om, at det bliver bedre. Det er jo også, hvad man hører fra andre, at de rent faktisk får en bedring et til tre år efter behandlingen.«

Hans gangdistance var 20 meter med rollator før behandlingen, og det er den stadig.

»Faktisk er den lidt længere nu, men det tilskriver jeg fysioterapien her i Haslev.«

Jeppe er foreløbigt sygemeldt i tre måneder fra et 20 timers fleksjob. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.