Ridefysioterapi giver følelsen af selv at gå
Ridefysioterapi kan hjælpe dig med din sclerose, næsten lige meget hvor du er i dit sygdomsforløb – Læs med her.

Ridefysioterapeut Merete Giørtz-Carlsen underviser hver uge cirka 200 patienter/ryttere med forskellige former for handicap på Møllegården Handicap Ridecenter i Vamdrup lidt uden for Kolding. Cirka 30 af dem har sclerose.
Alle er ens på en hesteryg
Møllegårdens 200 ryttere har alle en form for handicap. De 30 med sclerose er alle sammen forskellige steder i deres sclerose, men for Merete er det vigtigt, at der er plads til alle.
Det smukke ved ridefysioterapi er, at alle er ens på en hesteryg. Uanset om du kan gå selv, går med rollator eller sidder i kørestol. I ridehallen er vi alle lige
Merete Giørtz-Carlsen
Bagrytter
For dem, som er hårdt ramt af deres sclerose og måske sidder i kørestol, er det hos Merete muligt at ride med bagrytter. Bagrytteren hjælper rytteren med at holde sig siddende oprejst og fokusere på selve træningen.
En af dem, der rider med bagrytter, er Randi Vølcker på 61 år. Hun fik sclerosediagnosen i 2004 og har gået til ridefysioterapi næsten lige så længe, nemlig siden 2005. Derfor var det et hårdt slag, da et slemt attak for nogle år siden betød, at hun ikke længere kunne ride. I hvert fald ikke selv. Men så foreslog Merete, at hun kunne prøve at ride med en bagrytter.
”Ridning betyder rigtig meget for mig og min krop. Så tanken om ikke at kunne ride mere var næsten ubærlig. Nu tænker jeg, at jeg bliver ved med at ride, så længe min krop tillader det,” fortæller Randi, som nu har redet med bagrytter i tre år.

Hobby og erhverv
Merete har over 25 års erfaring indenfor ridefysioterapeut. Hun blev uddannet som ridefysioterapeut i 1993 og har arbejdet på Møllegården siden 2012. For Merete var der ingen tvivl om, at hun skulle være ridefysioterapeut.
”Jeg har redet, siden jeg var syv år. Så derfor var det perfekt, at jeg kunne inddrage det i mit arbejde som fysioterapeut og ovenikøbet få lov til at give glæden videre til mine ryttere,” fortæller Merete og understreger, at man ikke behøver at være interesseret i heste for at få noget ud af træningen.
Træning af hele kroppen
Ved ridefysioterapi hjælper hestens varme og bevægelser blandt andet i forhold til rytteres balance, gangfunktion, muskelstyrke, afspænding af spastiske muskler, øget blodcirkulation og forbedret vejrtrækning. Det sker gennem forskellig gymnastiske øvelser på hestens ryg, men en stor del af træningen består i at sidde på hesten.
”Når rytteren sidder korrekt til hest - oprejst og lige på hestens ryg. Så bevæges bækkenet tre dimensionelt. Det roterer og vrikker frem og tilbage, så rytteren får følelsen af selv at gå,” forklarer Merete. Og fortsætter: ”Derfor er det vigtigt, at hesten passer i højde, bredde, gangart og rygsving, for at den enkelte rytter får mest ud af træningen.”
Naturen spiller en stor rolle
Møllegården ligger i naturskønne omgivelser. En del af ridefysioterapi er også sansemotorisk. Så hvis vejret tillader det, prioriterer Merete derfor altid at komme ud og ride i den nærliggende skov.
”Jeg tror helt bestemt, at det betyder noget for livskvaliteten at komme ud i naturen og mærke den friske luft og de forskellige dufte.
Tid til kaffe og kage
Træningen foregår i hold på fem ryttere. Her forsøger Merete at sammensætte holdene ud fra, hvem der kunne have det godt sammen socialt, og fortæller at flere også ses efter eller uden for træningen.
”Det er forskelligt fra hold til hold, hvor meget de bruger hinanden. Men rigtig mange hygger sig sammen og drikker kaffe og spiser kage efter træningen.”
Vil du vide mere?
Har du lyst til at vide mere om ridefysioterapi i nærheden af dig? Læs mere på www.ridefys.dk.