Gå til hovedindhold

Rigshospitalet søger igen patienter til stamcelleprojekt

22. december 2013
Kort fortalt

Forsøget med behandling af sclerosepatienter med såkaldte mesenkymale stamceller på Rigshospitalet efterlyser deltagere, og nu tager man patienter ind fra hele landet Læs her hvilke kriterier, du skal opfylde, hvis du er interesseret

Forsøget har nu været i gang i et lille år og er nået cirka halvvejs, det vil sige, at tolv patienter allerede er i gang med stamcellebehandlingen. Men der mangler stadig deltagere, og derfor opfordrer Morten Blinkenberg, overlæge på Rigshospitalets scleroseklinik, der er tovholder på projektet, interesserede til at melde sig.

Kræver både overskud og økonomi

Indtil nu har det fortrinsvis været patienter fra Sjælland der har kunnet melde sig til forsøget, men der er nu åbnet op for, at man godt kan deltage uanset, hvor i landet man bor.

”Desværre er der ikke afsat penge til hverken transport eller ophold i forbindelse med forsøget. Og man skal regne med, at man skal være til rådighed i to-tre sammenhængende dage per måned i løbet af det år, man deltager i forsøget, så det kræver, at man har både tid og kræfter til at rejse efter det, og økonomi til at afholde de udgifter der i den sammenhæng,” siger Morten Blinkenberg.

Internationalt forsøg

Stamcelleprojektet er en del af et internationalt forsøg, hvor omkring 160 mennesker i 15 lande skal deltage. Heraf 25 i Danmark på Rigshospitalet. Kort fortalt går forsøget ud på, at man tager knoglemarv ud af forsøgspersonerne. I knoglemarven findes de såkaldte mesenkymale stamceller, som man mener, kan dæmpe immunforsvarets skadelige aktivitet, og dermed stoppe immunforsvarets hærgen. Samtidig er der noget, der tyder på, at de kan hjælpe til at gendanne ødelagt myelin.

Når knoglemarven er taget ud af forsøgspersonerne, isoleres de mesenkymale stamceller og dyrkes derefter i et laboratorium, så de mangedobler sig. Efter nogle uger sprøjtes de mange nye stamceller så ind i patienten igen, hvor de forhåbentlig virker, som forskerne tror.

Alle får stamceller, men forskudt

Forsøget er konstrueret på den måde, at halvdelen af patienterne vil få stamcellerne med det samme. Den anden halvdel vil få en placeboindsprøjtning, men efter et halvt år, vil de også få rigtige stamceller ind i kroppen. Alle vil altså på et tidspunkt få stamcellebehandlingen, men nogle dog først efter seks måneder. Forsøget er konstrueret på den måde, for at man bedre kan sammenligne effekten af behandlingen. Ingen – hverken læger eller patienter – får at vide, hvem der får hvad, hvornår, mens undersøgelsen pågår.

Resultater i 2015

De patienter der frem til nu har deltaget i forsøget har det generelt godt. Flere har ifølge Morten Blinkenberg følt bedring, og der har kun været få attakker.

”Vi har store forventninger til at mesenkymale stamceller kan blive en fremtidig behandling af sclerose. Mindre forsøg har vist, at stamcellerne kan have en gavnlig effekt på sygdommen, og man har ikke fundet væsentlige bivirkninger til behandlingen. Men vi ikke kan garantere en effekt, fordi vi stadig er på forsøgsstadiet. Det skal man gøre sig klart, hvis man melder sig til at deltage,” understreger Morten Blinkenberg.

Internationalt er der rekrutteret 46 patienter. Målet er 160 og rekrutteringen skal være afsluttet i december 2014. Derefter håber forskerne at kunne rapportere nogle resultater i slutningen af 2015.

Særlige kriterier for deltagelse

Hvis du er interesseret i at deltage i forsøget, er der en række kriterier, du skal bl.a. opfylde:

  • Du skal være mellem 18 og 50 år
  • Du skal stadig have attakker og have haft et attak indenfor det sidste år
  • Du skal have haft sclerose i mindst to år og i højst ti år
  • Du skal minimum være i stand til at gå 100 meter med en stok.

Derudover skal din helbredstilstand være god, og der er visse krav til resultatet af en MR-scanning. Derfor vil du gennemgå nogle undersøgelser og en scanning, så neurologerne kan se, om du opfylder kravene.

Medicinsk behandling skal stoppes

Du må heller ikke være i medicinsk behandling mod sclerosen, når du får stamcellerne. Derfor skal du hvis du tager enten interferon, Copaxone, Tysabri eller Gilenya stoppe med det, hvis du skal medvirke i forsøget. Behandling med de to første typer medicin skal stoppes en måned før og de to sidste tre måneder før.

”Vi vil tage en grundig samtale med hver enkelt for at finde ud af, om det er tilrådeligt, at man stopper med sin vanlige sclerosebehandling for at deltage. Det er ikke sikkert det er en god idé for alle,” siger Morten Blinkenberg.

Her kan du henvende dig

Opfylder du de indledende kriterier beskrevet ovenfor, og er du interesseret i at deltage i projektet, så skriv en mail til forskningssekretær Annette Larsen, alarsen@rh.dk. I mailen skal du skrive dit navn, hvilken behandling du får og kort beskrive din sygdomshistorie. Du vil derefter blive kontaktet og taget ind til nærmere undersøgelse, hvis neurologerne vurderer, at du opfylder kriterierne.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.