Så skete det: Første godkendte medicinbehandling til sekundær progressiv sclerose
I går blev to nye sclerosebehandlinger anbefalet af Medicinrådet mod to typer af sclerose. Den ene er det første godkendte lægemiddel til aktiv sekundær progressiv sclerose.

I går blev to nye sygdomsforsinkende lægemidler anbefalet af Medicinrådet til behandling af sclerose.
Det ene – siponimod (mærkevarenavn Mayzent), er den første godkendte medicinske behandling mod aktiv sekundær progressiv sclerose.
Det er en glædelig og vigtig nyhed for de patienter, som oplever en aktiv sygdom, og som ikke på nuværende tidspunkt er i medicinbehandling mod sygdommen. Indtil nu har der ikke været nogle godkendte lægemidler mod den variant af sclerose. Men det er heldigvis fortid.
Med aktiv sygdom menes der, at der opleves attakker og/eller at der ses aktivitet på nye MR scanninger.
Medicinrådet evaluerer om to år
Medicinrådet påpeger, at der stadig sparsom bevis for medicinen siponimods effekt, og derfor anbefaler rådet, at der fremover holdes godt øje med effekter og bivirkninger hos de patienter, som får udskrevet siponimod i Danmark.
Efter to år vil medicinrådet tage stilling til, om siponimod fortsat skal anbefales til gruppen af sekundær progressive patienter med aktiv sygdom. Du kan læse medicinrådets anbefaling af siponimod her.
Mod attakvis sclerose med høj sygdomsaktivitet
Det andet lægemiddel – ozanimod (mærkevarenavn Zeposia) blev anbefalet til patienter med attakvis sclerose med høj sygdomsaktivitet (dvs. andenlinjebehandling). Ozanimod er dog ikke anbefalet som førstevalg til alle patienter med høj sygdomsaktivitet.
Hvilken indplacering, det skal have i behandlingsvejledningen, vil blive afgjort på et senere tidspunkt. Men det er positivt, at vi nu har endnu en mulighed for behandling af attakvis sclerose. Du kan læse medicinrådets anbefaling af ozanimod her.