Gå til hovedindhold

Sådan bliver du bedre til at spørge om hjælp

19. august 2019
Kort fortalt

Det kan være svært at spørge om hjælp. Men der er faktisk måder hvorpå, det måske kan blive bare en smule nemmere at gøre.

Hjælp til at spørge om hjælp

Har du svært ved at bede om hjælp, men vil gerne blive bedre til det? Camilla Holmgaard er psykolog og arbejder ofte med patienter, der kan have svært ved at spørge om hjælp. Og hun har en metode, du kan bruge, så du forhåbentlig kan blive mere komfortabel ved det.

”Start i det trygge. Der, hvor du har mindst muligt på spil, og hvor du ved, at din familie og venner er der uanset hvad. Start dernede, hvor du tænker, at det nærmest er latterligt. Vil du lægge tøjet sammen? Vil du købe en mælk med hjem til mig? På den måde træner du evnen til at spørge om hjælp,” forklarer Camilla Holmgaard og følger op med en specifik måde, du kan spørge på. 

”Start dine sætninger med jeg. Og undgå at spørge undskyldende i stil med ’Kunne du måske, hvis ikke det er for besværligt, altså kun hvis du har tid …’ Det er ikke noget, du skal undskylde for, og samtidig vil et undskyldende spørgsmål være svært for modtageren at afkode,” siger Camilla Holmgaard. 

Camilla Holmgaard anbefaler, at du træner en række hovedsætninger, som du kan bruge, når du skal spørge om hjælp. 

Hun giver en række eksempler:

”Jeg vil gerne have …”
”Jeg har brug for …”
”Jeg vil gerne bede om …”
”Det er vigtigt for mig, at …”

Det kan være en svær disciplin at bede om hjælp, fordi det for de fleste mennesker har stor betydning, hvordan andre mennesker ser på en.

”Vi er meget optagede af, hvad andre synes om os, hvad folk mon tænker om os, og hvad folk synes om vores valg. Derfor kan det være rigtig svært at formulere sine behov så tydeligt, som jeg lægger op til. Det er svært for ALLE – ikke kun dem, der har en sygdom. Men hvis ikke vi gør det, så glemmer vi os selv,” siger Camilla Holmgaard.

Der er ingen kommentar endnu