Sådan bryder du med dine begrænsninger
At sætte begrænsninger for sig selv er helt normalt. Men som det ligger i ordet, så begrænser det dig også. Hvis du føler, at du er endt et sted, hvor du har fået sat nogle begrænsninger for dig selv, så er du ikke alene. Men der er en vej ud af dine begrænsninger.

Alle mennesker sætter begrænsninger for sig selv. Nogle låser sig fast i et trygt, men kedeligt job, fordi de ikke tør søge videre. Nogle siger ikke deres mening, fordi de er bange for at sige noget forkert. Og andre lægger en dæmper på deres grin, fordi de ikke vil forstyrre og tiltrække sig opmærksomhed.
Der er mange former for begrænsninger, og det er svært at bryde med dem, når først vi har sat dem for os selv. Men det er faktisk muligt – hvis du vil lægge arbejde i det. Det fortæller psykolog Camilla Holmgaard, som blandt andet har arbejdet med patienter, der ønsker at bryde ud af de begrænsninger, de har fået sat for sig selv.
”Hvis jeg i min praksis skal hjælpe en, der sætter begrænsninger for sig selv, så starter jeg helt grundlæggende med at gå tilbage i historien. Jeg prøver at finde ud af, hvem der ejer dine begrænsninger, hvor du har dem fra, hvad det er, der har gjort, at du er kommet hertil,” forklarer hun og understreger, at begrænsningerne kan skyldes mange forskellige ting – for eksempel modstand, du har mødt i dit liv.
Bryd dem ét skridt ad gangen
”Det er vigtigt at vide, at der ikke er noget i vejen med dig, fordi du ikke kan tackle den modstand, du møder, og at du måske derfor ender med at sætte begrænsninger for dig selv. Man skal lære det. Som psykolog starter jeg med at hjælpe dig til at bearbejde alt det, du har lært, som styrer dig ind i begrænsningerne. Kun når vi har gjort det, kan du se på det med nye briller,” siger Camilla Holmgaard.
Når du er klar til at bryde ud af dine begrænsninger, er det ifølge hende vigtigt, at du ikke tror, at du kan bryde ud af alle dine begrænsninger på én gang. Du skal tage det ét skridt ad gangen, så du også når at mærke, at processen har gavnlig effekt på dig.
Psykologer som Camilla Holmgaard kan sagtens hjælpe dig med den proces. Men du kan også begynde selv.
Her giver Camilla Holmgaard to råd til, hvordan du kan arbejde på at bryde med dine begrænsninger:
1. Opsøg fællesskaber. Du kan ikke bryde dine begrænsninger alene. Om det er hos en støtteforening, din søster eller en god ven. Man kan nemt føle sig overvældet i processen, så det er vigtigt at løfte i flok.
2.Spørg dig selv: Hvad vil jeg gerne have, der er definerende for mit liv om fem år? Hvad vil jeg gerne have mere af, hvor jeg indtil nu har følt mig begrænset? Vil jeg have flere timer på arbejdet, flere penge mellem hænderne, mere frihed til at gå til en fritidsaktivitet, mere tid med mine børn? Og hvordan får jeg mere af det, så jeg kommer mere i balance som menneske?
Derefter skal du finde frem til, hvilke følelser du vil have i spil, når du har brudt ud af din begrænsning. Hvis det for eksempel er mere frihed til at gå til en fritidsaktivitet, så søger du følelsen af frihed.
Herfra skal du prøve at finde frem til, hvordan du i det små kan få mere af det i dit liv. Det kan være, at du kan tilkøbe dig en streamingtjeneste, så du har mere frihed til selv at vælge, hvilke film du vil se. Kan du føle mere frihed ved at bruge nogle timer i solen på din altan? På den måde kan du tage små, mindre skræmmende skridt ud af dine begrænsninger.
Framestorm – en metode udviklet af Anette Prehn
Sociolog og forskningsformidler Anette Prehn har arbejdet meget med hjernen og den forandringsevne (plasticitet), hjernen faktisk besidder. Ud fra dette har hun udviklet en metode kaldet ”Framestorm”.
”Et liv består af livserfaringer og begivenheder. Nogle er vi rigtig glade for, andre er måske af lidt sværere karakter. Når man framestormer, så bruger man viden, om hvordan hjernen fungerer, til at kunne se noget andet i de situationer, man nu engang står i - til at skabe ny mening,” forklarer Anette Prehn om metoden.
Hun har altså udviklet en metode til at opnå et andet syn på tingene – og måske derved bryde med eventuelle begrænsninger, som dette syn resulterer i.
Læs mere om hvad Framestorm er, og hvordan du kan komme i gang med at bruge det her.