Gå til hovedindhold
TemaVredeSe hele temaet

Sådan får du styr på vreden

2. november 2021
Kort fortalt

Vrede kan være uundgåelig for nogle med sclerose. Læs her Jannie Engelbrechts råd til, hvordan du kan tackle vreden.  

Selvom der er situationer, hvor du med sclerose ikke kan gøre for, at du bliver vred, fordi sclerose går ind og påvirker hjernen, betyder det ikke, at du bare skal lade vreden stå til. Sådan lyder det fra Jannie Engelbrecht, der her kommer med en række råd til, hvordan du arbejder med vreden:

”Jeg synes, at man har ansvar for sine gerninger, selvom man har sclerose,” fortæller Jannie Engelbrecht.

1: Kig på din vrede

Kig på hvad det er der gør dig vred og overvej, hvad du kan gøre for at vreden bliver for dominerende.  Bliver du oftere vred, fordi du er træt, så er det vigtigt at få hvilet inden familietid eller besøg hos vennerne, bliver du vred, fordi du bliver irriteret over ikke at kunne knappe trøjer, så tag en trøje på uden knapper. Det handler at se på vreden og overveje, hvad der kan gøres.

2: Tal med sin omgangskreds

Du bør tale med din omgangskreds. Det gælder både familie og venner. Det er vigtigt at fortælle dem, hvad det er, du har brug for, så vreden ikke tager fart. Har du f.eks. brug for, at der bliver talt langsommere, for at du kan følge med, så fortæl det.

3: Lav aftaler

Lav aftaler med din familie og omgangskreds. Det kan være, at I skal aftale, at det er okay, at du går midt i det hele, hvis du mærker, at vreden vokser. Det kan også være aftaler om, at din ægtefælle skal sige til, hvis vedkommende bemærker, at du er ved at blive vred. Det handler om at lave nogle aftaler, der kan være med til at forhindre din vrede i tage fart.

4: Distraher dig selv.

Selvom du forbereder dig, kan der opstå situationer, hvor vreden vokser i kroppen. Hvis ikke det er muligt at stoppe det, som får vreden til at spire, så må du forsøge at distrahere dig selv. Det kan f.eks. være at tælle til ti, tælle blå ting i rummet eller lignende. Det er også en mulighed at fjerne dig fra situationen ved ganske enkelt at gå fra det, som gør dig vred.

5: Få kontrol over kroppen

Når du mærker, at vreden begynder at fylde din krop, gælder det om at genvinde kontrol over din krop. Det kan være at lave afspændingsøvelser, mindfulness eller sige en beroligende sætning til sig selv. Når du arbejder på at få kroppen i kontrol, så leder du tankerne væk fra vreden og forhindre den i at vokse.

6: Tal med dem, du har skældt ud på

Hvis vreden har fået vokset sig stor, og du måske er endt med at skælde ud på andre, så er det vigtigt at tage ansvar for situationen og få talt med dem, du har skældt ud på. Du skal sige undskyld og forklare, at vreden kommer fra sclerose og ikke dem, du har skældt ud på. Dog skal denne snak først komme, når du er faldet til ro igen, og ikke mens du stadig er oprørt.

Kilde: Jannie Engelbrecht, neuropsykolog på Sclerosehospitalet i Ry.

Der er ingen kommentar endnu