Gå til hovedindhold
TemaArbejdslivSe hele temaet

Sådan har vi fundet det gode arbejdsliv

2. februar 2021
Kort fortalt

Sclerose er uforudsigelig – og det samme er muligheden for at kunne arbejde, som man gjorde inden sygdommen. Bianca, Matilde og Stig har på hver sin måde fundet en balance mellem arbejde og de begrænsninger og nye behov, som sygdommen er skyld i.

”Mit arbejde har altid været en stor del af min identitet. Jeg engagerer mig meget i det, jeg vælger at lave og har altid haft ambitioner om at nå rigtig langt. Derfor forsøgte jeg også at fortsætte i samme tempo, da jeg fik sclerose og samtidig blev mor. Men det var urealistisk. Jeg måtte indse, at jeg ikke kunne leve op til de høje forventninger, jeg havde til mig selv om min karriere. Det krævede ændring i mine prioriteringer.

Ni måneder efter, jeg startede i et forløb om jobafklaring, fik jeg bevilliget flexjob, og det betyder, at jeg arbejder 12-15 timer om ugen nu. Jeg skiftede job, fordi jeg var i en virksomhed med stort pres på, og jeg kunne ikke fortsætte i det høje tempo og med det pres, der var. Men jeg vil strække mig meget langt for at kunne blive i min branche som grafiker, så jeg har selv opsøgt nye muligheder, der gør, at jeg stadig arbejder med det, jeg brænder for - i lidt roligere tempo.

Nu arbejder jeg færre timer og hjemmefra. Og så har vi fået tilføjet et skånekrav i min kontrakt. At jeg skal undgå stress. Stress trigger min sclerose og er dårligt for mig på mange måder, så det forsøger vi at indrette mit arbejde efter. Det har været svært at acceptere, at jeg ikke kan det samme som før, men det har givet mig mere elastik i hverdagen, at jeg kan arbejde på den her måde.

Matilde Mose

Mediegrafiker

“I maj måned fik jeg et nyt scleroseattak, der gjorde, at jeg var fuldtidssygemeldt i fire måneder. Efter sygemeldingen startede jeg roligt op og fik tilknyttet en fastholdelseskonsulent fra kommunen.

Nu er jeg på fuld tid igen, men jeg har indgået nogle aftaler med min ledelse, der passer til de begrænsninger, som jeg kan opleve nogle dage. Blandt andet kan mine vagter rykkes rundt, hvis jeg har en svær dag, og mine arbejdsopgaver kan ændres, hvis jeg for eksempel har en dag med meget rod i hovedet, hvor det ikke er optimalt for mig at have for meget ansvar for og kontakt med patienter.

Jeg har også fået at vide, at hvis det kommer dertil, at jeg har brug for fastholdelsesfleksjob, så er de klar på det. Det betyder enormt meget for mig, fordi det viser, at de jo har brug for mig, selvom jeg ikke altid kan yde det optimale.”

Bianca Lenke

Sygeplejerske

”Jeg fik fleksjob-status efter diagnosen og var beskæftiget med flere jobs indtil 2017, hvor jeg blev kontaktet af jobcenteret om mit nuværende job. Nu arbejder jeg på et plejehjem fire timer, to dage om ugen, og det betyder meget, at jeg fortsat kan arbejde.

Jeg har flair for at samtale med mennesker fra mit tidligere job som brandmand, så rent socialt er det gavnligt for både mig og beboerne på plejehjemmet.Min sclerose har udviklet sig, og derfor har der været brug for at finde nye løsninger undervejs.

På jobbet har jeg en afmærket handicap-parkeringsplads i kælderen under centret i tilknytning til en elevator. Da jeg er kørestolsbruger, er jeg meget glad for den mulighed. Og så kan jeg hvile og overnatte på mit job for at spare kræfter, da de har et værelse med handicap toilet og elevationsseng, der ellers er indrettet til pårørende, som har slægtninge på plejehjemmet.

I starten var det en mundtlig aftale, der på min foranledning, senere blev en tilføjelse til min ansættelses kontrakt. Løsningerne er nogen, som jeg og min arbejdsgiver sammen har fundet frem til, for jeg har desværre fundet ud af, at jeg ikke kan forvente den store hjælp i den her sammenhæng fra jobcenteret. Der mener jeg, at de bør spille en mere afgørende rolle.”

Stig Pehrson

Social- og Sundhedsassistent

Der er ingen kommentar endnu