Gå til hovedindhold

Særlig tarmflora hos sclerosepatienter

9. august 2016
Kort fortalt

Sclerosepatienters afføring er lidt for sig. I forhold til afføring fra raske personer gemmer den på flere ugunstige tarmbakterier, der fremmer inflammation. Det viser 3 nye studier, der dermed åbner for en helt ny måde at betragte og behandle sclerose på.

Thumbnail

Henover sommeren har scleroseforskningen kigget dybt i vores afføring. Hele 3 forskellige studier har undersøgt tarmfloraen hos sclerosepatienter, og uafhængigt af hinanden viser de det samme:

 

Sammenlignet med raske personer har sclerosepatienter andre typer bakterier i tarmen. Bakterier, der driver immunsystemet mod mere skadelig inflammation. 

Forskel i bakterietyper

Man har længe mistænkt tarmbakterier for at spille en væsentlig rolle ved autoimmune sygdomme såsom sclerose.

 

Nu har man så for første gang påvist en klar forskel i bakteriesammensætningen mellem sclerosepatienter og raske personer. Det viser sig, sclerosepatienter har en højere forekomst af særlige ugunstige tarmbakterier og færre ’gode’ bakterietyper, der er med til at styrke helbredet.

 

Men om tarmfloraen hos sclerosepatienter så kan ændres i en mere gunstig retning er stadig uklart.  

Flere bakterier der forstyrrer immunsystemet

I det ene studie, offentliggjort i Nature Communications, analyserede forskere ved Harvard Medical School, Boston i USA, afføringsprøver fra 60 sclerosepatienter og 43 raske personer for at fastslå forskelle i tarmfloraen.

Sammenlignet med prøverne fra de raske personer indeholdt prøverne fra sclerosepatienterne langt færre bakterier af typen Butyricimonas og langt flere bakterier af typerne Methanobrevibacter og Akkermansia.

De sidstnævnte bakterier er i forvejen kendt for at forstyrre immunsystemet og fremme den dårlige inflammation, der opleves ved sclerose og andre autoimmune sygdomme. 

Medicin ændrer tarmfloraen

Overraskende nok så fandt forskerne tilmed også ud af, at patienter, der fik sygdomsmodificerende sclerosemedicin, havde en anden bakteriesammensætning end ubehandlede sclerosepatienter:

 

Sclerosemedicinen så nemlig ud til at normalisere tarmfloraen hos patienterne.

Mere metan i tarmen

Som en lille kuriositet opsamlede forskerne også luftprøver fra deltagerne i studiet.

 

Her viste det sig, at sclerosepatienterne havde mere metan i deres udåndingsluft end raske personer – et resultat af de større mængder Methanobrevibacter i tarmen. 

Sclerosetarm har færre gode bakterier

I det andet studie, offentliggjort i Nature Scientific Report, analyserede forskere ved University of Iowa i USA afføringsprøver fra 31 sclerosepatienter og 36 raske personer. Selvom de kiggede på lidt andre bakterietyper, så var tendensen den samme: 

 

Sclerosepatienter havde en anderledes tarmflora end raske personer. Her var der tale om færre bakterier af typen Bacteroidetes, Actinobacteria og Firmicutes, som menes at være involveret i at hæmme inflammation og forbedre stofskiftet. 

 

Det 3. studie omhandlede børn med sclerose, hvor konklusionerne stemte overens med de to andre undersøgelser. Det kan der læses mere om her.

Uklart hvilken betydning tarmbakterier har

"Det er spændende at se, at de her 3 artikler alle viser en forskel i bakterietyper mellem sclerosepatienter og raske", siger overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center ved Rigshospitalet, Annette Oturai, der selv er midt i en stor undersøgelse af tarmfloraen hos sclerosepatienter:

 

"Viden om tarmens indhold af bakterier og deres indflydelse på en lang række sygdomme er eksploderet de senere år, og det åbner for helt nye behandlingsformer gennem en påvirkning bakteriesammensætningen i tarmen.  

 

Det er stadig uvist præcist hvilken rolle tarmbakterierne spiller i udviklingen af sclerose, og ikke mindst om en ændring af tarmfloraen kan blive et våben mod sygdommen. 

 

Resultaterne af de 3 studier peger dog på, at en påvirkning af tarmfloraen i en bestemt retning vil kunne dæmpe de skadelige immunreaktioner, der er forbundet med sclerose. 

 

"Overordnet set handler det om at finde ud af, hvilke bakterier sclerosepatienter har eller mangler, og så efterfølgende undersøge om en tilførsel af bestemte bakterier kan helbrede eller forebygge sygdommen", fortæller Annette Oturai.

Helt ny måde at betragte sclerose på

Undersøgelserne bidrager også til en helt ny måde at betragte sclerose på. En nærmere bestemmelse af bakterierne og deres funktion i tarmen vil give mulighed for både at diagnosticere, forebygge og behandle sygdommen. 

 

"Det er dog vigtigt at pointere, at man endnu ikke ved, om ubalancer i tarmfloraen er årsag til sclerose, eller modsat, om ubalancer er opstået som følge af sclerose. Derfor kan vi heller ikke på nuværende tidspunkt komme med anbefalinger om kost eller kosttilskud", understreger Annette Oturai.

 

Man kan læse mere om de to første studier her og her.

 

2 Kommentarer
notamember
Michaela hønigmann - 6. november 2018

Det lyder virkelig interessant. Jeg har haft problemer med voldsomme pludselige diarre. Som en bombe ofte går det i ro lidt tid efter toiletbesøg men jævnligt er det blevet mere til at jeg skal op under den virkelig varme bruser for at få ro på maven andre gange har jeg måtte få morfin indsprøjtninger. Er der noget bestemt bakterie lægen skal kigge efter eller bare dem du nævner i artikel. Jeg skal til lægen i morgen og har tænkt mig bede om en pølse prøve. Hver eneste dag vågner jeg med ondt i maven. Jeg har også sygdommen hs som også er en autoimmun sygdom. Er Jeg så mere udsat end andre ift attak og udvikling af flere autoimmun sygdomme

Thumbnail
Lotte Skou Hansen - 12. november 2018

Kære Michaela
Jeg synes, at det lyder rigtigt fornuftigt at tale med din læge om det. 
Hvis ikke du kommer videre i den forbindelse, så kan du prøve at skrive til vores netrådgivning: https://www.scleroseforeningen.dk/viden-og-nyt/netradgivningen-eksperte…
Her vil du sikkert kunne få svar på dine spørgsmål.
Bedste hilsner og held og lykke med det!

Mvh. Lotte Skou Hansen, redaktør i Scleroseforeningen