Gå til hovedindhold

Sag om Marinol og kørekort skal prøves ved retten

20. august 2015
Kort fortalt

58-årige Johnny Zaar har fået retshjælpsdækning til at stævne Rigspolitiet, der har inddraget hans kørekort, fordi han bruger lægemidlet Marinol

Thumbnail

Må man eller må man ikke køre bil, når man indtager lægemidler, der indeholder det aktive stof THC fra Cannabis?
Sundhedsstyrelsen siger nej, selvom der i færdselsloven står, at det må man godt, hvis stoffet er skrevet ud på en lovlig recept, og man ikke er påvirket. Og Rigspolitiet læner sig op ad Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Medicin spænder ben for kørekortet

Ligesom en del mennesker med sclerose, der indtager spasmemidlet Sativex og det smertestillende Marinol, er det blandt andet gået ud over 58-årige Johnny Zaar. Han stod hen over sommeren frem i pressen, fordi Rigspolitiet har inddraget hans kørekort, da han indtager Marinol på grund af sin osteoporose. Han har siden fået kortet igen på betingelse af, at han smider medicinen, men med advokaterne Foldschack og Forchammer i ryggen, mener han ikke, det kan være rigtigt, at de to ting ikke kan forenes.

Sagen prøves ved retten

Johnny Zaar har derfor søgt og fået bevilget retshjælpsdækning til at prøve sagen ved retten.
Sagen er principiel og er af stor interesse for mange mennesker med sclerose, der står i en lignende problemstilling. Derfor følger vi den selvfølgelig nøje.

På justitsministerens bord

I forbindelse med, at Johnny Zaars sag blev offentlig krævede Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, at justitsminister Søren Pind (V) redegør for, hvad han vil gøre for at sikre, at personer, der er i lovlig behandling med medicin, der indeholder THC ikke får frataget deres kørekort.

Revision fra Sundhedsstyrelsen

Samtidig er Sundhedsstyrelsen i øjeblikket ved at foretage en revision af de helbredskrav, der stilles til førere af motorkøretøjer. Herunder altså, hvis man tager lovligt udstedt medicin, der indeholder THC.
Sundhedsstyrelsen har oplyst Scleroseforeningen, at en ny vejledning forventes, at være færdig inden udgangen af 2015.

 

 

Der er ingen kommentar endnu