Scanninger vil i fremtiden forudse dit sygdomsforløb
I fremtiden skal nye scanningsmetoder vise os, hvordan hver enkelt sclerosepatients sygdomsforløb kommer til at se ud. På den måde bliver det muligt at behandle sclerose endnu mere effektivt, fortæller hjernen bag det store forskningsprojekt.

Inde i et hvidt værelse på Hvidovre Hospital står én af de halvfjerds ultra-højfelt 7 tesla MR-scannere, der findes i verden. Den har hjerneforsker Henrik Lundell fået lov til at bruge i sin forskning efter mere effektive scanningsmetoder, der kan åbne op for helt nye muligheder.
Muligheder for, at læger fremover kan bruge metoderne til at opdage og kortlægge, hvordan hver enkelt sclerosepatients sygdom kommer til at udvikle sig på sigt – noget, som vi slet ikke kan i dag.
”Vi vil udvikle tekniske metoder, der kan give os en langt bedre forståelse af sygdommen, så læger kan bruge den viden til at forudsige sygdomsforløbet og finde den helt korrekte behandling hurtigt,” røber Henrik Lundell.
Helt tæt på levende menneskers hjerneceller
Indtil nu er det kun igennem biopsi eller en vævsprøve fra hjernen hos en død, at man kan undersøge hjernens celler på så tæt hold.
”Med de nye scanningsmetoder kan vi se, hvordan cellerne i hjernens krinkelkroge ændrer form, og hvordan de spiller sammen. Vi håber altså at kunne adskille forandringerne i både neuroner, som er de celler, der sender signaler på tværs af hjernen, og gliaceller, som understøtter neuronernes funktion. Begge celletyper og deres samspil har stor betydning for sygdomsforløb i multipel sclerose. Det er helt unikt, for vi kommer til at se en masse, vi aldrig har kunnet se på levende mennesker før,” forklarer hjerneforskeren.
”Vi vil over en længere periode følge patienter med attakvis og sekundær progressiv sclerose og forsøge at kortlægge cellernes aktivitet i levende menneskehjerner. På den måde får vi en bedre forståelse af, hvad der sker blandt hjernens celler, når man har sclerose,” uddyber han.
Mere end blot viden
Det er ikke til at tage fejl af ambitionsniveauet, når den unge hjerneforsker fortæller om projektet. Men det er ikke kun Henrik Lundell og hans team, der har skruet højt op for troen på, at nye scanningsmetoder er fremtidens svar på hurtigere diagnosticering og muligheden for at finde frem til konkrete fingeraftryk af hver enkelt patients sygdom.
I september sidste år valgte Det Europæiske Forskningsråd, at projektet skal støttes med, hvad der svarer til 11 millioner danske kroner.
Et beløb, der får projektets potentiale til at vokse, når det blandes med de vigtige kompetencer, der skydes i forskningen. For ud over titlen som hjerneforsker er Henrik Lundell også ingeniør. Og det har han tænkt sig at udnytte.
”Det er ikke kun den basale viden, vi vil have ud af det her projekt. Vi har også intentioner om at udvikle scanningsmetoder, der skal være skræddersyet de behov, som lægerne har. For hvis de ikke kan bruge den viden, vi finder frem til i praksis, er den jo ikke meget værd,” uddyber han.