Gå til hovedindhold

Sclerose ledte vejen til opfindelse og iværksætteri

28. april 2015
Kort fortalt

Som den opfindsomme Georg Gearløs fra Anders And-bladende har Carsten Sønderskov opfundet 'Magni', som giver ham mere frihed i en hverdag, hvor sclerosen ind imellem spænder ben

Alle, der går med krykker eller blindestok, har sikkert oplevet at mangle en ekstra hånd ved kassen i supermarkedet, ved havelågen eller ved hundredvis af andre hverdagsgøremål. Når det sker, kan man enten bede andre om hjælp, eller man kan stille stokken fra sig.

”Jeg følte mig tit ubehjælpelig. En dag fik jeg bare nok. Jeg stod ved kassen nede i Rema1000, og stokken væltede. Det gjorde den hele tiden. Mine ben gjorde ondt og var helt stive, så jeg kunne ikke bare bøje mig ned og samle den op. Jeg måtte bede en anden om at gøre det for mig, og det føltes bare ikke fedt,” fortæller Carsten Sønderskov.

Han fik stillet diagnosen sclerose i julen 1996, og efterhånden som årene er gået, er stokken blevet fast inventar i Carstens liv.

Selvgjort er velgjort

Carsten kørte hjem fra supermarkedet. Temmelig vred og frustreret gik han i værkstedet, og to timer efter var den første udgave af en ’Magni’ færdig. Den består af to dele. En clips-del med en kraftig magnet, man sætter fast i buksekanten, på kjolen eller tasken og en velcro-del med endnu en magnet, man sætter omkring stokken.

På den måde ’klikker’ han bare stokken fast på kroppen og slipper for at bekymre sig mere om stokken. Nu hænger den der, når han skal bruge begge hænder.

”Jeg var simpelthen så irriteret over den stok. Den var i vejen hele tiden, og den gjorde mit behov for hjælp større, end det i virkeligheden er. Jeg vil nemlig gerne gøre så meget som muligt selv,” fortæller ham.

Trommeslager før menneske  

Før Carsten blev syg, var han trommeslager og levede for musikken og natten.

”Det var et hektisk liv, vi var ude at spille hele tiden, og der var virkelig fart på. Det er nok i virkeligheden den største kontrast til mit liv i dag. Jeg lever meget langsommere i dag, men jeg er virkelig begyndt at sætte pris på det lave tempo. Før var der mange ting, jeg ikke registrerede, fordi det hele gik så hurtigt,” fortæller han.

Med tempoet sat helt ned, greb Carsten muligheden for at arbejde med sig selv. Han gik i terapi, for det har været vigtigt for ham at få hjælp og tale om de forandringer, sygdommen har medført.

”Jeg kan ikke vælge sclerosen fra eller til. Den er der hele tiden, uanset om jeg har lyst eller ej. Men jeg kan vælge, hvordan jeg tænker på mit liv og min sygdom. Og jeg har ikke lyst til at blive offer i det. I virkeligheden har jeg kun ét valg, og det er at se på mine muligheder i stedet for begrænsninger.”

Brug for oprejsning  

I februar 2014 mistede Carsten sit fleksjob.

”Jeg tror ikke, ting sker tilfældigt. Uanset hvor vi er i livet, så har vi muligheder. Og de muligheder forandrer sig hele tiden. Det er også noget, sygdommen har lært mig. Det behøver ikke være skidt. Det var virkelig ikke sjovt at miste mit job, men det har givet mig muligheden for at arbejde videre med min opfindelse, så andre også kan få glæde af den,” siger han.

Magni’en er nemlig netop kommet på markedet, og det er nu fleksjobbere, der står for produktion, salg og regnskab.

”Jeg er fuldstændig ligeglad med, om jeg kommer til at tjene på det her. Men jeg vil gerne skabe nogle fleksjob til mennesker, der ligesom mig har brug for at komme ovenpå igen,” siger han.

 

Der er ingen kommentar endnu