Gå til hovedindhold

Sclerose, sex og handicap – hva’ så?

11. november 2015
Kort fortalt

Det kan godt kræve en hel del kreativitet og gå-på-mod at arbejde med sin seksualitet, når man har svære funktionsnedsættelser og måske er helt afhængig af en hjælper. Men det er det hele værd. Sådan kommer du i gang:

I de sidste nyhedsbreve har jeg beskrevet, hvordan du kan arbejde med dig selv og din seksualitet, samtidig med at du tager hensyn til din sygdom.

Men hvis du er en af dem, som er meget hårdt ramt af sclerose og medfølgende handicap, har du måske tænkt: 

”Ja ja, det er jo alt sammen meget fint, men jeg kan ikke gøre nogen af de ting, du foreslår, fordi jeg er for syg.” 

Du er måske meget afhængig af en personlig hjælper, du kan ikke onanere eller opdage erogene zoner ved egen hjælp, og du har måske tænkt, at det med seksualiteten er et overstået kapitel for dig.

Men der er gode nyheder: Du kan nemlig også arbejde med din seksualitet. 

Selvfølgelig vil det være en større udfordring, men hvis du har viljen og tør overskride nogle grænser, og hvis du er nysgerrig og opfindsom, kan du stadig nyde den intimitet og seksualitet, som er et grundlæggende behov i os alle sammen. 

Din hjælper kan hjælpe dig mere end du tror, uden at jeres grænser overskrides, og sammen med erotiske hjælpemidler er du godt på vej til at kunne nyde seksualiteten på trods af et fysisk handicap.

Personlig hjælper og seksualitet

Denne lille vejledning ruster dig til at komme i gang og til at tage snakken med din hjælper -  uden at krænke ham eller hende og uden selv at blive krænket. Det kan føles grænseoverskridende for begge parter, når hjælperen skal være en del af det intime liv, men når først der er taget hul på det, går det ofte langt nemmere end forventet.

  1. Afstem forventningerne med din hjælper. Hvad forventer du af din hjælper? Hvad kan din hjælper forvente af dig? Har du f.eks. brug for hjælp til at klæde dig af og blive lagt i seng og have fundet din vibrator frem, men kan så selv klare resten? Husk, at hjælperen ikke skal være en del af selve den seksuelle akt. Selvom du har brug for hjælp til intim leg med dig selv eller din partner, skal det ikke gøres til noget seksuelt, før hjælperen har hjulpet med sin del. Vent med de erotiske udfoldelser, til hjælperen har forladt rummet.
  2. Sæt klare ord på dine behov og din hjælpers rolle. Vær meget klar i din kommunikation om, hvad det er, du har brug for hjælp til. Gå i detaljer. Når både du og din personlige hjælper ved, hvad jeres præcise roller er, bliver det nemmere og mere trygt for jer begge to. Du må også huske at respektere, at du måske møder modstand – der skal være plads til forskellige følelser og holdninger. Det, som kan føles grænseoverskridende for dig eller hjælperen den ene dag, er måske mindre grænseoverskridende den næste. Vores grænser flyttes hele tiden, og vi kan alle samme have en dårlig dag.
  3. Snak om alt det pinlige. Sæt ord på dine tanker og følelser over for din hjælper. Fortæl, hvad det er, du har svært ved. F.eks. kan det være, at du synes, det er pinligt, hvis din hjælper ser dig uden tøj på, inden du skal til at være intim med dig selv eller din partner. Det er helt normalt, at det kan føles pinligt eller grænseoverskridende for både dig og/eller din hjælper. Men hvis I taler om det, vil meget af det svære og pinlige forsvinde, så det med tiden bare bliver naturligt og måske oven i købet sjovt.

Hvis du slet ikke har mod på at blande din hjælper ind i det, kan Handisex måske være løsningen for dig. Sexologerne i Handisex har speciale i mennesker med funktionsnedsættelse og hjælper dig med det, du ikke selv kan, og forlader rummet, når du er klar. 

Erotiske hjælpemidler

Det kan være nødvendigt – eller bare dejligt -  at du bruger erotiske hjælpemidler. I den forbindelse er det vigtigt at vælge det hjælpemiddel, som passer til dine behov, og som du kan håndtere med det handicap, du har. Hvis du f.eks. ikke har styrke i fingrene til hårde knapper, skal du vælge et erotisk hjælpemiddel, hvor knapperne aktiveres med lette tryk eller skub. Du kan også vælge en vibrator med stort håndtag, hvis du har svært ved at holde på en lille. Prøv dig frem og find det, du bedst kan lide.

Her er et lille udpluk af de erotiske hjælpemidler, som kan være fordelagtige at bruge:

  • Puder, tæpper, dyner, møbler. Når du er udfordret af funktionsnedsættelse, gælder det om at tænke kreativt og se på, hvad der findes i dit hjem, som kan støtte dig. Du kan for eksempel bruge puder og dyner til at støtte din krop i de forskellige stillinger, så du ikke skal bruge kræfter på det selv. Det kan også være, at du har nemmere ved at nå dit eget køn, hvis du sidder i en bestemt stol, og måske er sofaen bedre at elske i end sengen, fordi armlæn og sofaryggen kan støtte din krop. Prøv dig frem med, hvad der virker bedst for dig. En kørestol kan også bruges til megen seksuel fornøjelse, brug din fantasi.
  • Vibratorer. Vibratorer kan bruges af både mænd og kvinder. En vibrator gør det arbejde for dig, som du ikke selv kan, det er bare vigtigt, at du finder én, du kan håndtere. Vibratorer kan også bruges uden på tøjet til at stimulere erogene zoner. Du kan eventuelt putte vibratoren i en lille frysepose, så glider den nemmere uden på tøjet, så du ikke skal bruge så mange kræfter. Der findes mange forskellige vibratorer, så du kan finde en, der passer perfekt til dig.  
  • Onaniprodukter til mænd. Der findes forskellige erotiske hjælpemidler, som sættes på penis og hjælper med at opnå orgasme. 
  • Penispumper. Hvis du ikke selv kan opnå eller fastholde en rejsning, kan en penispumpe og/eller en penisring være løsningen.  
  • Glidecreme. Glidecreme får alting til at glide nemmere og øger intensiteten og nydelsen. 

Husk, at du kan søge tilskud til erotiske hjælpemidler hos kommunen.

Brug din fantasi

Det lyder måske en anelse langhåret, men du kan faktisk bruge din fantasi til at tænke dig til en bedre seksualitet. Du kan bruge fantasien til at visualisere, hvad du særlig godt kan lide, hvad der pirrer, tænder og ophidser dig. Selvom du ikke nødvendigvis kan opnå orgasme ved at visualisere, bliver du mere bevidst om din seksualitet, og din bevidsthed om, at du er et sensuelt væsen, bliver større. Desuden kan det give dig mere gå-på-mod og lyst til at udforske seksualiteten yderligere.

Du kan også læse sexnoveller, som der findes mange af rundt omkring på nettet (for eksempel hos Temptations.dk her), du kan læse nogle af de mange populære bøger, der er på markedet nu, eller du kan se erotiske film. Brug hvad som helst, der pirrer og tænder dig.

Massage

Massage er en vidunderlig genvej til at nyde kroppen på ny, finde nye erogene zoner og i det hele taget begynde at acceptere kroppen, som den er.

Tantramassage kan være en dejlig måde at opdage og nyde sin krop på, og der findes mange dygtige tantramassører i Danmark. Se sig godt for, når du vælger og få gerne en personlig anbefaling på en tantramassør.

De dygtige, professionelle tantramassører kan give dig en massage, som får dig til at nyde din krop på en helt ny måde, og de kan løsne op for mange seksuelle og følelsesmæssige spændinger. En tantramassør behøver ikke være af det modsatte køn, så hvis du er kvinde og ikke er tryg ved at få en massage af en mand, kan du vælge en kvindelig tantramassør. Der findes også tantramassører, som masserer i par, så du både får massage af en kvinde og en mand på samme tid. Tantramassage kan være en fuldstændig himmelsk oplevelse og en stor gave at give sig selv.

Giv dig selv lov

Alt det, jeg lige har beskrevet, kan naturligvis føles grænseoverskridende og lidt farligt. Du vil blive hevet ud af din komfortzone, men det er, som man siger, dér magien sker. Hvis du har mod på det, vil jeg anbefale dig at arbejde med din seksualitet og give dig selv gode stunder med seksuel nydelse. De gode stunder kan være små oaser af lykke og tilfredshed i en ellers svær hverdag, og de kan være med til at holde modet og humøret oppe.

Hvis du føler, at du har behov for yderligere vejledning, vil jeg anbefale dig at kontakte en autoriseret sexolog eller en af sexologerne på Sclerosehospitalerne i Ry eller Haslev. 

I næste nyhedsbrev går jeg dybere ind at beskrive, hvilke erotiske hjælpemidler der egner sig specielt godt til dig, som har sclerose. 

I mellemtiden er du velkommen til at skrive til mig på sexolog@elseo.dk, hvis du har forslag til emner, du godt kunne tænke dig, jeg skriver om. Du kan også følge mig på Facebook her, hvor jeg jævnligt poster links til blogindlæg om sygdom og seksualitet. Du kan også finde dem på min hjemmeside: www.elseo.dk

 

Rigtig god fornøjelse!

Der er ingen kommentar endnu