Gå til hovedindhold

Scleroseforeningen går i rette med sundhedsministeren

9. februar 2015
Kort fortalt

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) hævder i et svar til Pia Kjærsgaard (DF), at sclerosepatienter ikke afsluttes fra de neurologiske afdelinger medmindre, de selv ønsker det. Lodret forkert skriver Scleroseforeningen i dag i Politiken

Det er ukorrekt, at sklerosepatienter kun afsluttes fra de neurologiske afdelinger efter eget ønske.Sådan lyder det i dag i et åbent brev til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fra Scleroseforeningens Mette Bryde Lind.
Brevet bringes på Politikens debatsider og er skrevet på baggrund af de svar sundhedsministeren har givet Pia Kjærsgaard (DF) på en lang række spørgsmål om behandlingen af sclerosepatienter, som hun stillede i slutningen af november.
Spørgsmålene kom efter, at flere medier med gratisavisen metroxpress i front satte fokus på ressourcemanglen på landets scleroseklinikker, hvor patienterne oplever lange ventetider, aflysninger, udsætning af behandlinger, og hvor mange af de hårdest ramte patienter ikke en gang kan komme til.

Flere ukorrektheder

Svarene på Pia Kjærsgaards spørgsmål kan læses i deres fulde længde her. De er grundige, men der er alligevel flere ukorrektheder, som Scleroseforeningen ikke har kunnet sidde overhørig. Blandt andet at sclerosepatienter kun afsluttes fra de neurologiske afdelinger efter eget ønske (svar til spørgsmål b).
"Det har været vigtigt for os at gå i rette med ministerens svar, fordi der er tale om deciderede misforståelser. Vi ved positivt, at der er mennesker med sclerose, der ikke kan få den eksperthjælp, de har brug for på grund af mangel på ressourcer. Det kan vi som patientforening selvfølgelig ikke sidde overhørig, og vi har ikke tænkt os at slippe sagen," siger Mette Bryde Lind, der også har henvendt sig direkte til sundhedsministeren og alle partiers sundhedsordførere.

Pia på banen igen

Gratisavisen metroxpress har på baggrund af Mette Bryde Linds åbne brev valgt at sætte spot på problemerne med ministerens svar på deres forside i dag. På side to i avisen fortæller marketingchef Lone Moltved om, hvordan hun har været nødt til at kæmpe gennem to år for at blive tilknyttet et nyt hospital, efter hun blev ufrivilligt afsluttet fra sit oprindelige tilhørssted. En tilgang til en scleroseklinik har været alfa og omega for hendes tilknytning til arbejdsmarkedet, fordi hun ellers ikke ville have fået medicin mod sin træthed.
Det får Pia Kjærsgaard til at kræve, at sundhedsministeren tager fat i sagen igen. "Det holder jo slet ikke vand at hævde, at afslutningerne er frivillige. Vi må til bunds i den her sag, og det vil jeg bede ministeren om at sørge for," siger Pia Kjærsgaard til metroxpress.

Møde med Danske Regioner

Sundhedsministeren har ikke kommenteret artiklerne på grund af vinterferie, men Danske Regioner medgiver, at der måske ikke er tale om frivillighed, når sclerosepatienter afsluttes fra scleroseklinikkerne.
"Det vil vi nu undersøge og tage op med de fem regioners ledelse, og vi vil snarest mødes med Scleroseforeningen," lyder det fra Danske Regioner til metroxpress.
Det ser Mette Bryde Lind meget frem til.
"Det er glædeligt, for vi har i den grad brug for en udredning af problemernes omfang og konsekvenserne af ressourcemanglen, så vi kan få en national handlingsplan, der kan sikre forsvarlige behandlingsvilkår for alle mennesker med sclerose," siger Scleroseforeningens direktør.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.