Gå til hovedindhold
TemaKostens påvirkning på scleroseSe hele temaet

Scleroseforeningens 6 sunde anbefalinger: Sund mad er godt for dig

27. april 2021
Kort fortalt

Det øger din energi, kan mildne symptomer og forebygge følgesygdomme. Og så kan det styrke din livskvalitet. Derfor deler Scleroseforeningen 6 nye sunde anbefalinger til inspiration for dig med sclerose.

Det kan føles som en jungle at finde rundt i al det, der bliver delt om, hvad du bør og ikke bør spise, når du lever med sclerose. Faktisk findes der ikke tydeligt videnskabelig bevis for, hvordan kosten påvirker dig med sclerose. 

I løbet af det seneste årti har flere mindre studier dog peget på, at noget kost ser ud til at være bedre end andet, hvis du har sclerose. Med den viden kombineret med de officielle kostråd deler Scleroseforeningen 6 nye anbefalinger, som skal inspirere dig til sund og varieret mad, der kan gøre noget godt for dig.

Mange sclerosediæter handler om, at du ikke må spise det ene og det andet. Der er meget, som er forbudt, selvom en skadelig virkning ikke er videnskabeligt bevist. Det er ærgerligt, for det kan gå ud over livskvaliteten og måske slet ikke have den ønskede effekt.

Lasse Skovgaard.

Forskningschef

Scleroseforeningens 6 sunde anbefalinger


· Spis mange grøntsager og spis frugt.

· Vælg fuldkornsprodukter.

· Spis fisk og fiskepålæg.

· Prøv vegetabilske proteinkilder og fjerkræ som alternativ til rødt kød.

· Sluk tørsten i vand, og drik gerne 1 1/2 liter om dagen.

· Spis mindre sukker og prøv nye måder at søde din mad på.

“Der er nogle røde tråde, som viser sig i flere mindre forskningsstudier. De peger på, at nogle typer af fødevarer kan have en positiv virkning på ens energi og scleroserelaterede symptomer. Dem vil vi gerne anbefale, at man skruer op for i sin kost. Når man skruer op for noget, skruer man automatisk ned for noget andet, uden at det behøver at være forbudte fødevarer, der helt skal undgås.”

Lasse Skovgaard

Forskningschef

Vil du vide mere om kostens aftryk på sclerose? Så læs med og få et historisk tilbageblik her.

Der er ingen kommentar endnu