Gå til hovedindhold

Sclerosehospital på irsk

2. januar 2014
Kort fortalt

Danmark er ikke det eneste land, der har sclerosehospitaler. I Irland ligger der også et i en forstad til Dublin. Men forskellen er stor, for sclerosehospitalet i Irland er statsejet, og hele Irland har mærket finanskrisen på den hårde måde

Af Camilla Mulvad Svensson

DUBLIN: MS Ireland Care Centre ligger i et større villakvarter lidt uden for Dublin. Hvis man ikke kigger ordentligt efter, kan man nemt komme til at køre forbi, for bygningen går helt i ét med resten af omgivelserne.

Indenfor er der både dagligstue, træningsfaciliteter, spisestue og et par andre aktivitetsrum. Der er også en have med en sti hele vejen igennem og rundt om huset, så patienterne i kørestol også kan komme rundt.

”Vi har 12 værelser her, og syv af dem er med hejs, så vi har god mulighed for at tage folk i kørestol ind. Når de kommer, har vi et velkomstmøde, hvor vi laver et træningsprogram og fortæller om de aktiviteter, de kan lave her,” fortæller Niamh Sweeney, der er direktør for sclerosehospitalet.

Begrænsninger

På grund af finanskrisen er der blevet skåret på budgettet til den irske scleroseforening, og det er også gået ud over hospitalet. Derfor er de nu tvunget til at holde lukket hver anden weekend, hvilket betyder, at patienterne kun kan være der i 5, 7, eller 12 dage.

”Det er absolut ikke en optimal løsning, og derfor tager vi også andre med kroniske sygdomme ind, så vi er sikre på at have fyldt op. Det kunne for eksempel være folk med Parkinsons, som er en af de mere hyppige sygdomme her næst efter sclerose,” siger Niamh Sweeney.

Samtidig er det kun muligt for dem at have en fysioterapeut til stede 16 timer om ugen. Når patienterne skal bruge træningslokalet, og fysioterapeuten ikke er der, er det nødvendigt for sygeplejerskerne og nogle gange også medhjælperne at hjælpe til.

Et hjem væk fra hjemmet

Men selvom der er skåret meget ned, er patienterne på det irske sclerosehospital meget tilfredse med den indsats, de ansatte laver og opholdene generelt.

”Jeg synes det er rigtig dejligt at komme her. Vi har et skema, hvor vi har mulighed for at træne, få massage og så er der også tid til, at vi kan spille spil. Det er lidt som et hjem væk fra hjemmet,” fortæller Pat Burkie.

Patienterne har også mulighed for at komme ud på ture. Hver tirsdag og torsdag er der nemlig henholdsvis en shoppingtur og en sightseeingtur.

”Det er fantastisk at komme rundt og se en del af landet, selvom man som jeg sidder i en elektrisk kørestol. Det betyder rigtig meget for mig, at jeg får den mulighed,” sig Pat.

Det giver min kone en pause

Pat har været en tur på sclerosehospitalet en gang om året de sidste 12 år. Han synes det er ærgerligt, at længden af opholdene er blevet skåret ned, men han vælger at fortsætte med at se positivt på tingene:

”Det er rigtig afslappende at være her, og samtidig giver det min kone en pause. Det kan godt være hårdt for hende, at skulle tage sig af mig hver dag. Og når jeg så kommer hjem, er vi begge to gået helt ned i gear igen,” siger Pat.

Det bakker Niamh Sweeney op om:

”Vores patienter får en mulighed for at lade op, samtidig med at de træner og får nogle oplevelser. Selvom vi er ret hårdt ramt økonomisk ved vi, at det tit er de ting der gør, at de kan få overskud i hverdagen derhjemme igen, og det er jo det vigtigste,” siger hun.

Scleroseforeningen har været på besøg i Irland:

Læs også de her historier på scleroseforeningen.dk:

Finanskrisen har ramt støtten – og startet kreativiteten

Efter den irske stat har skåret i støttet til den nationale scleroseforening, er foreningen blevet tvunget til at tænke nyt og kreativt for at fundraise de penge, de har brug for, for at få alting til at køre rundt

Irland vil øge kendskabet til sclerose blandt sundhedspersonale

Den europæiske scleroseplatform er i øjeblikket i gang med at udvikle et onlinekursus om sclerose som sygdom, og hvordan man bedst kan hjælpe personer med sclerose. Målgruppen for kurset er sygeplejersker og hjemmeplejere, og indtil videre er kurset i gang i blandt andet England og Spanien.

Smukke ture og nye venner

Hvert år arrangerer den irske scleroseforening tre treks. To af dem går til faste destinationer, nemlig Camino de Santiago i Spanien og en rute rundt i et område af Irland, mens den sidste skifter fra år til år. Det specielle ved turene er, at langt de fleste af deltagerne selv fundraiser pengene, der går til betalingen.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.