Gå til hovedindhold

Sclerosehospitalerne åbner igen

11. juni 2020
Kort fortalt

Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev begynder så småt at åbne op for patienter igen, efter hospitalerne har været lukket ned i coronatiden. De første patienter har været på endagsophold, og to af dem fortæller om, hvordan det har været.

Sclerosehospitalet i Haslev.

Mange dele af landet har været lukket ned de sidste par måneder, og det gælder også Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev, som tilbød regionerne, at de kunne tage hospitalerne i brug til coronapatienter, hvis det blev nødvendigt. Det blev det heldigvis ikke, og nu er Sclerosehospitalerne atter klar til at tage imod mennesker med sclerose.

73-årige Uffe Helge Jensen fra Odense var en af de første, der fik lov at opleve et endagsophold på Sclerosehospitalet i Ry. Han havde sin kone med, og sammen fik de redskaber til, hvordan de kunne håndtere især de kognitive problemer.

”Jeg fik et indtryk af, at der var masser af tid, og jeg kunne selv bestemme, hvordan dagen skulle bruges. Det var fantastisk godt,” fortæller Uffe Helge Jensen om sin dag.

Christina Kamilla Dahlberg på 48 år fra Lyngby er en af de andre, der har været på endagsophold. Hun har været på Sclerosehospitalet i Ry, og hun var også meget begejstret for dagen.

”Jeg har talt med en fysioterapeut og en ergoterapeut, og det var rart at tale med nogen, der er specialister i sclerose. De fortalte, hvad jeg skal lægge vægt på, når jeg til behandling hos min egen fysioterapeut," fortæller Christina Kamilla Dahlberg.

 

Tager redskaber med hjem

Christina Kamilla Dahlberg bor sammen med sin 11-årige søn, som efter hendes ophold har fået nogle redskaber, som blandt andet kan skabe et billede af, hvornår Christina bliver træt. 

”Sclerosebatteriet, der kan være med til at vise, hvor træt jeg er, har min søn virkelig taget til sig. Det er svært at forklare, så det er godt at have noget konkret, man kan pege på," fortæller Christina Kamilla Dahlberg og siger, at hun næsten overvejer at sætte batteriet på en t-shirt, så andre nemmere kan forstå, hvordan hun har det.

Uffe Helge Jensen har også fået mange redskaber med hjem fra sit besøg på Sclerosehospitalet, og særligt ét har været en stor hjælp.

”Ergoterapeuten lærte mig, at jeg skal meddele, når jeg har brug for et hvil. Det har jeg gjort, og jeg har trukket mig med mine ørebøffer, der er støjreducerende, når jeg har brug for en pause,” forklarer Uffe Helge Jensen.

 

Mod på længere ophold

Før sit endagsophold på Sclerosehospitalet vidste Uffe Helge Jensen ikke, om det var noget for ham med et længere ophold, men det korte ophold gav ham blod på tanden.

”Jeg har fået mod på et længere ophold. Når man kan få så meget ud af én dag, så kan man helt sikkert få rigtig meget ud af en hel uge. Besøget har gjort mig bevidst om min sygdom, og det er gået op for mig, at det er en progressiv sygdom,” fortæller Uffe Helge Jensen, der er begyndt at gå ture med sin vandrestav, fordi han især sidst på dagen bliver meget træt.

Også Christina Kamilla Dahlberg håber på, at hun i fremtiden kan få et længere ophold, hvor hun kan lære andre med sclerose at kende.

”De har gjort det rigtig godt med den tid, vi havde til rådighed. Men jeg havde set frem til at møde andre i samme situation, så jeg håber, at jeg en dag for mulighed for et længere ophold”, forklarer Christina Kamilla Dahlberg.

Der er ingen kommentar endnu