Sclerosehospitalerne: Pilotprojekt med kommuner skal styrke patienters behandlingsforløb
Et 2,5 år langt pilotprojekt har haft til formål at styrke samarbejdet mellem Sclerosehospitalerne og kommuner. Det er nødvendigt at forbedre, førend sclerosepatienter kan opleve et meget mere sammenhængende behandlings- og rehabiliteringsforløb.
Siden 2017 har Sclerosehospitalerne og tre udvalgte kommuner deltaget i et pilotprojekt, der netop sættes punktum for d. 31 december 2019. Det overordnede formål med projektet er at skabe større viden om hinandens sagsgange og udvikle konkrete løsningsmodeller for, hvordan samarbejdet mellem Sclerosehospitalerne og kommunerne kan styrkes, så sclerosepatienter oplever et bedre og mere sammenhængende behandlings- og rehabiliteringsforløb.
Sclerosehospitalerne er lige nu i fuld gang med at evaluere projektet, der har omfattet et samarbejde med Kalundborg, Morsø og Vejen Kommune. Evalueringen af projektet involverer et eksternt bureau, udpeget af Sundhedsstyrelsen, og vil være helt færdig til marts 2020. Men allerede på Kommunernes Landsforenings sundhedskonference 18. januar 2020 vil erfaringerne fra pilotprojektet og konkrete løsningsforslag til et styrket samarbejde på tværs af sektorer blive præsenteret for landets øvrige kommuner.
Vi har spurgt Sclerosehospitalernes direktør, Brita Løvendahl, tre hurtige spørgsmål om pilotprojektet.
Hvorfor er et sådan pilotprojekt vigtigt for patienterne?
"Mange patienter oplever, at de bliver tabt i systemet, når de sendes videre. De har brug for, at der kommer mere sammenhæng i sundhedsvæsenet, end der er i dag, så de kan få et ordentligt sammenhængende liv."
Hvad har i som fagprofessionelle på sclerosehospitalerne fået ud af at være med i pilotprojektet?
"Vi er blevet meget bedre til at spille på de mange forskellige tangenter, der er ude i kommunerne. Vi har altså fået et større indblik i arbejdsgangene derude, og det kan vi helt klart bruge i vores arbejde.
Hvilket råd vil I give til kommunerne, i forhold til hvad der er vigtigt for et effektivt samarbejde?
"Det er enormt vigtigt, at der er en fuldkommen tydelig dør, man kan gå ind ad. Både som patient, som pårørende og som fagperson, ligsom os på Sclerosehospitalerne. Det har været meget svært at finde ud af, hvem det er, man skal have fat i og tale med, for at få en sammenhæng i og få videregivet behandlingen. Der er i de fleste kommuner ikke en koordinator, som står med ansvaret for at få det til at fungere."