Gå til hovedindhold

Scleroseødelæggelser sparker gang i den overvældende træthed, viser nyt studie

15. februar 2019
Kort fortalt

Det ser ud til, at der er en sammenhæng mellem de skader, som sclerose forårsager, og oplevelsen af overvældende træthed. Det afslører et nyt skotsk studie, der har undersøgt et af de mest hyppige symptomer ved sclerose.

Min træthed er ikke som din træthed. Den er pludselig. Den er altoverskyggende. Den kommer flere gange om dagen, hver eneste dag. Sådan lyder det i en tråd på Facebook, hvor mennesker med sclerose har delt deres oplevelse af fatigue.

Fatigue er en type af træthed, som rigtig mange med sclerose må leve med, men som man ikke ved hvad skyldes. For der er ikke forsket meget i symptomet, som ellers kan være så voldsomt, at det overtager styringen af hverdagen.

Men nu har forskere fra Glasgow Caledonian University i Skotland set nærmere på, om fatigue knytter sig til specifikke faktorer, og om nogle patienter oplever det i højere grad end andre.

Progressiv sclerose er værst
 

Det skotske studie peger på, at det hyppigere er patienter med progressiv sclerose, der er plaget af den overvældende træthed. Her svarede 81 procent af de 111 deltagere, der er i et progressivt stadie, at de levede med fatigue, mens 64 procent af de 301 deltagere med attakvis sclerose oplevede det i deres hverdag.

De i alt 412 deltagere med sclerose var i løbet af studiet igennem flere forskellige tests, der måler graden af påvirkning fra fatigue, og de svarede på spørgeskemaer omkring livskvalitet, sclerosens indvirkning, handikap, kognition og psykisk tilstand.

Sygdomsaktivitet påvirker muligvis graden af fatigue  


Resultaterne viser, at de som oplevede en voldsom grad af den særlige træthed, generelt boksede med større fysiske, psykiske og kognitive udfordringer, lige meget hvilken type sclerose deltagerne havde.

Nogle tidligere studier indikerer, at det graden af fatigue kan opstå som en konsekvens af skader på hjernen og inflammation i kroppen, som sclerose er skyld i.

Og fordi langt over halvdelen af alle, der lever med sclerose, oplever den overvældende fatigue, er det et symptom, som både sclerosehospitalet i Ry og i Haslev giver dig viden omkring og redskaber til at mestre bedre.

Her er tre gode råd fra ergoterapeut og rehabiliteringsleder i Haslev Heidi Visby Jacobsen, som du måske kan bruge.

Første råd: Sørg for at få hvil og pauser ind i din hverdag.

Andet råd: Planlæg og strukturer dine aktiviteter, brug f.eks en kalender, så du nemmere kan holde overblikket. Find ud af hvilke aktiviteter der giver dig energi og prioriter dem.

Tredje råd: Hav opmærksomhed på din ernæring og træningsmængde. Ikke for lidt, men heller ikke for meget.

Der er ingen kommentar endnu