Sclerosepatienter i bedre form end test viser
Sclerosepatienter er typisk i bedre form end undersøgelser dokumenterer. En sammenligning af nye og gamle målemetoder viser, at kredsløbsfunktion og muskelstyrke underestimeres ved brug af standardtests. Konsekvensen er, at sclerosepatienters genoptræningsforløb ikke bliver udfordrende og gavnlige nok.
Afgørende at du er fysisk aktiv
Fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle for sclerosepatienters velbefindende, og blot lidt daglig træning og bevægelse kan hjælpe på træthed, muskelsvaghed, balance og koordination for selv de mest invaliderede personer.
Nu ser det så ud til, at sclerosepatienters fysiske tilstand er bedre end testmetoder i kliniske studier påviser.
Bedre resultat ved nye målemetoder
I en undersøgelse af 64 sclerosepatienter i alderen 18-64 år med mild-til-alvorlig bevægelsesinvaliditet, sammenlignede forskere fra University of Illinois standardmetoder med mere avancerede tests, til at måle kredsløbsfunktion og muskelstyrke.
Resultatet viste, at patienterne opnåede markant højere aerob kapacitet og muskelstyrke, når de benyttede siddende stepmaskiner og computerstyrede dynamometre, end når de benyttede standard metoder som arm-ergometre og håndholdte dynamometre.
Afhængig af muskelgruppe, blev deltagernes muskelstyrke målt til at være 60-173% bedre, når de benyttede automatiske dynamometre frem for håndholdte, og deres aerobe kapacitet var 32% større, når de benyttede siddende stepmaskiner frem for arm-ergometre.
Konsekvensen er ineffektive træningsforløb
Problemet med at underestimere patienternes fysiske evner er, at den træning de efterfølgende tilbydes, ikke er udfordrende og effektive nok, hvilket i sidste ende betyder at patienterne ikke får nok gavn ud af træningsøvelserne.
Håndholdte dynamometre har tidligere været kritiseret for at være for upræcise, da målingerne afhænger af hvordan patienterne udfører øvelserne. Studiet er formentlig det første, der evaluerer brug af computerstyrede dynamometre hos patienter med fremskreden sclerose.
Mest invaliderende patienter har gavn af træning
Det er typisk denne type patienter, med alvorlig sygdomsinvaliditet, der ofte ekskluderes fra forskningsstudier, enten fordi der på undersøgelsesstederne mangler det nødvendige måleudstyr, eller fordi det tilgængelige udstyr vil give utroværdige målinger i denne patientgruppe.
Omvendt ved man, at det netop er de mest invaliderende patienter, der kan få relativt mest gavn af træning.
Læs mere om studiet i disse to links:
http://journals.lww.com/jnpt/Abstract/2015/10000/Physical_Fitness_Asses…
http://multiplesclerosisnewstoday.com/2015/11/05/ms-patients-may-fit-te…
Andre nyheder om fysisk aktivitet blandt sclerosepatienter:
Stillesiddende adfærd er meget udbredt, men også en sundhedsrisiko, blandt sclerosepatienter. Flere studier har for nyligt vist positive resultater fra forskellige former for træningsprogrammer. Forskere fra University of Limerick i Irland, undersøgte sclerosepatienters udbytte af et 10-ugers gruppetræningsprogram.
Her viste det sig, at deltagerne opnåede et højere energiniveau, formindsket træthed og bedre humør, når de blev motiveret og støttet af andre. Samtidig ledte programmet også til, at deltagerne ændrede opfattelse af træning som noget skadeligt til noget gavnligt.
Læs mere om undersøgelsen af gruppe-træning her: http://multiplesclerosisnewstoday.com/2015/10/29/multiple-sclerosis-pat…
På ECTRIMS blev der præsenteret resultater af to online-interventioner til at forbedre sclerosepatienters symptomer. Den ene metode, ”Tele-rehabilitering”, er en internetbaseret intervention, designet til at påvirke sclerosepatienters sundhedstilstand gennem webbaseret uddannelse, konsultation og social netværk.
Tyske forskere fra Caritas Krankenhaus Bad Mergentheim, påviste i et randomiseret studie, at interventionen forbedrede deltagernes fysiske aktivitet, muskelstyrke og lungefunktion markant. Resultaterne peger dermed på vigtigheden af social interaktion og fysisk træning som led i en forbedret rehabilitering.
Den anden online-intervention fokuserede på forbedring af træthedssymptomer. Forskere fra University Medical Centre, Hamburg i Tyskland, har udviklet et interaktivt, fuldt automatiseret online 'træthedsprogram' (kaldet ELEVIDA), baseret på face-to-face kognitiv adfærdsterapi.
I et randomiseret studie sammenlignede forskerne effekten af ELEVIDA hos 139 patienter med en kontrolgruppe (136 patienter). Ud af de 224 deltagere, der fulgte programmet i 3 måneder, opnåede markant flere i ELEVIDA gruppen en formindskelse af deres træthed, angst og kognitive forværringer.