Siponimod er tæt på at blive det første godkendte middel mod SPMS
Præparatet Siponimod har fået det sidste skub mod den endelige dom, der skal afgøre, om det bliver det første godkendte middel mod sekundær progressiv sclerose. Under ECTRIMS blev de lovende slutresultater fremhævet, og nu er ansøgningen sendt afsted.

Frustration. Det er en følelse, der går igen hos mange, der har sygdommen sekundær progressiv sclerose, når samtalen lander på behandlingsmuligheder. Der findes nemlig ingen godkendte lægemidler mod den variant af sclerose. Men det kan blive fortid til næste år.
Lægemidlet hedder Siponimod, og vi har fortalt om det før. Men nu er det kommet endnu et stort skridt tættere på at blive det første godkendte af slagsen, der skal forsinke sygdomsaktivitet hos de, der har sekundær progressiv sclerose.
Venter på den afgørende dom
De lovende slutresultater blev for få uger siden fremhævet under et af de største årlige sclerosebegivenheder ECTRIMS med ordene "banebrydende forskning". Og nu har virksomheden bag Siponimod sendt den afgørende ansøgning afsted mod det europæiske medicin agency, EMA, der træffer den endelige dom i løbet af 2019.
"Hvis EMA blåstempler Siponimod til behandling mod sekundær progressiv sclerose og mod attakvis sclerose, kan det godt være, at vi kommer til at bruge det i højere grad end Fingolimod til gruppen med sekundær progressiv sclerose, hvis prisen falder fornuftigt ud," fortæller professor og overlæge Finn Sellebjerg.
Fingolimod, der er bedre kendt som Gilenya, er ikke et godkendt middel til behandlingen af sekundær progressiv sclerose, men bliver i nogen tilfælde alligevel udskrevet, fordi det har vist sig at have en hvis effekt hos nogle i patientgruppen.
En håndbremse på sygdomsaktiviteten
Fem år. Så lang tid har det afsluttende fase 3 studie varet, hvor 1645 patienter med sekundær progressiv sclerose deltog. Og resultaterne får fremtiden til at lyse op.
Siponimod er et middel, der eftersigende skulle dæmpe sygdomsaktiviteten hos mennesker, der lever med en af de mere aggressive former for sclerose. Det skyldes, at pille-behandlingen standser nogle specifikke hvide blodceller i kroppen fra at strømme ind i centralnervesystemet, hvor de er skadende.
De patienter der fik behandling med Siponimod mindskede hastigheden af deres sygdomsaktivitet med 26 procent efter et kun et halvt år, i modsætning til dem der fik placebo. Det viser de afsluttende resultater, der også peger på, at lægemidlet er effektivt i forhold til tilbagefald i sygdommen og har kognitive fordele.