Gå til hovedindhold

Skal dine gener i en databank?

21. april 2015
Kort fortalt

Det spørger GenomeDenmark, Teknologirådet, Danske Regioner og Forsknings- og Innovationsstyrelsen om, når de inviterer til debat under Forskningens Døgn

Thumbnail

GenomeDenmark har som vision, at Danmark får en national databank med data om alle i hele befolkningens gener. Den viden vil kunne bruges til at forbedre diagnostik og behandling, og den vil kunne bruges, når der skal udvikles nye og bedre lægemidler i fremtiden.

Danske Regioner har samtidig en vision om at udvikle Personlig Medicin. Alt for mange patienter får i dag medicin, som enten ikke har nogen effekt eller har store bivirkninger, og data om danskernes gener kan i fremtiden spille en vigtig rolle i forhold til at finde ud af, hvilke patienter, der kan få effekt ud af hvilke typer medicin.

Men at oprette sådan en databank er ikke noget, man bare lige gør, for det rejser nogle etiske og praktiske spørgsmål. Kom og giv din mening til kende og bliv klogere på et nyt forskningsfelt, når der inviteres til debatmøder i løbet af Forskningens Døgn den 23. og 24. april. 

Har du lyst til at bidrage med dine gener i et nationalt register? Hvordan synes du, at viden om dine gener skal beskyttes? Og må industrien få adgang til data om dine gener for at kunne udvikle ny medicin?

Resultaterne fra møderne bliver sendt direkte til GenomeDenmark, Danske Regioner og Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Kort om programmet

Arrangementet starter med en kort video, hvor eksperter fortæller om, hvad et genom, genomdata og en genombank er, ligesom de fortæller, hvilke perspektiver og problemer, der knytter sig til. Bagefter er der mulighed for at stille spørgsmål til eksperterne. Deltagere svarer også på et spørgeskema om praktiske og etiske spørgsmål, som diskuteres videre i små grupper. Du behøver ikke vide noget om gener på forhånd for at deltage. 

Praktiske oplysninger

Der afholdes fire møder i alt, to i København og to i Aarhus. Det er gratis at deltage.

København:

  • Torsdag den 23. april klokken 09.30-12.00 og 13.30-16.00. Teknologirådet, Toldbodgade 12, 1253 København K

Aarhus:

  • Fredag den 24. april klokken 13.00-15.00 og 16.30-19.00. Aarhus Universitet, Navitas, Inge Lehmanns Gade 10, 8000 Aarhus C

 

Om Forskningens Døgn

Formålet med Forskningens Døgn er at vække interesse for forskning hos danskerne og skabe forståelse for den betydning, som forskning har for vores samfund og hverdag.

Forskningens Døgn henvender sig til alle, der er åbne for at blive underholdt og lære nyt - og især til dem, der til dagligt ikke har berøring med forskning og innovation

I 2014 deltog ca. 70.000 danskere i festivalen, som bød på 419 foredrag og over 238 arrangementer.

Se program for Forskningens Døgn her 

Der er ingen kommentar endnu