Gå til hovedindhold
TemaSclerosetræthedSe hele temaet

Slipper flere for sclerosetræthed efter bedre behandlinger og diagnostik?

10. juni 2021
Kort fortalt

Kun få med sclerose slipper for en særlig træthed, som ofte følger med sygdommen. Det har vi i hvert fald sagt i mange år – men har det ændret sig, siden at vi har fået muligheder, som gør, at vi kan diagnosticere tidligere og behandle bedre? Det undersøgte en norsk forskergruppe.

Fatigue eller sclerosetræthed. Den oversvømmende følelse af mangel på kræfter og energi er symptomet, som allerflest med sclerose oplever. I mange år har man sagt, at omkring 8 ud af 10 med sclerose kæmper mod den kronisk tilbagevendende træthed.

Men en norsk forskergruppe har stillet hinanden spørgsmålet: Kan det høje antal have ændret sig, i takt med at diagnosekriterierne er nogle andre, og at vi har fået flere og bedre behandlinger, som holder sygdommen hen?

Det har de nu undersøgt.

Hypotesen falder til jorden


I tre norske amter fik personer, som var bosat der og har sclerose, tilsendt et spørgeskema med tre forskellige tests. Her svarede 1.454 af dem på mindst 17 ud af 20 spørgsmål, og deres svar slog forskernes hypotese til jorden. De viser samtidig nogle interessante sammenhænge.

Resultaterne viser, at nøjagtig 8 ud af 10 lever med sclerosetræthed. Blandt dem kæmper størstedelen – nemlig 67 procent – mod svær træthed. Det er på trods af, at lige omtrent halvdelen har fået sclerosemedicin i mere end 10 år.

Den hæmmende træthed rammer både kognitivt og motorisk, melder deltagerne. Men blandt de ældre deltagere er det den fysiske træthed, der er værst, mens de som er under 40 år, oplever, at trætheden rammer lige voldsomt fysisk og mentalt.

Svarene binder samtidig andre symptomer og tilstande til sclerosetrætheden.

Hønen eller ægget  


Angst, depression og større grad af handikap ser ud til at hænge sammen med sclerosetrætheden. Det er dog lidt som med spørgsmålet om, hvorvidt hønen eller ægget kom først. Forskerne kan nemlig ikke se, om de tre forskellige tilstande skyldes sclerosetræthed – eller omvendt.

Blandt deltagerne oplevede 20 procent flere dog angst, blandt de som lever med sclerosetræthed, i modsætning til de som ikke gør. Det samme billede viser sig blandt deltagerne, som har depression. Her var der 11 procent flere, blandt de som samtidig kæmper med den særlige træthed.

Find hele studiet her.

Der er ingen kommentar endnu