Smerte koblet til dårlig livsstil
Usund kost og inaktivitet er forbundet med mere smerte hos sclerosepatienter. Samtidig går smerte hånd i hånd med depression og træthed, hvilket gør det endnu sværere at omlægge livstilsvaner. Det viser en stor international spørgeskemaundersøgelse.

Vi har hørt det før: Kvit smøgerne, spis balanceret og vær aktiv.
En sund livsstil kan flytte bjerge, også sygdomme, men sammenhængen mellem sclerosesymptomer og livsstil har indtil videre været uklar.
Usund livsstil giver mere smerte
Nu har et omfattende internationalt studie kigget nærmere på, hvordan sclerosesymptomer som smerte, depression og træthed er forbundet med livsstilsvaner.
Konklusionen er, at de sclerosepatienter, der har flere ’usunde’ livsstilsvaner, oplever langt mere smerte og træthed end de, der har flere ’sunde’ livsstilsvaner.
Undersøgelsen peger på, at rygning, fysisk aktivitet, overvægt og ernæring alle er faktorer, der hver især enten forværrer eller letter træthed og smertebyrden.
Betyder det så, at man kan spise og bevæge sig til mindre smerte og træthed? Umiddelbart ja, men det er en svær nød at knække, for sclerosesymptomer kan også forstærke de dårlige vaner.
Selvrapporterede smerteoplevelser
Knap 2.400 sclerosepatienter over 18 år fra fortrinsvis engelsksprogede lande gav i et online-spørgeskema oplysninger om deres livsstilsvaner og smerteoplevelser i de seneste 4 uger.
Undersøgelsen ville afdække sammenhængen mellem moderat-til-svær smerte (markant smerte), herunder hovedpine, rygsmerter, nervesmerter og smertefulde spasmser, og livsstilsfaktorer, der kunne påvirke udviklingen af sygdommen.
Smerte forbundet med overvægt, inaktivitet og depression
Resultaterne viste, at mere end ¼ (29%) havde markante smerteoplevelser, der påvirkede deres arbejde, hjemmetilværelse eller fritid negativt.
De to vigtigste faktorer koblet til smerte hos sclerosepatienterne var overvægt og rygning. Således var rygere og overvægtige dobbelt så tilbøjelige til at have markante smerter end henholdsvis ikke-rygere og normal-vægtige.
Samtidig rapporterede patienter, der var fysisk aktive, om mindre markante smerter end inaktive, og patienter med bedre kostvaner (fedtfattig kost) rapporterede om mindre markante smerter end patienter på fedtrig kost.
Endelig viste undersøgelsen, at smerteoplevelserne var forbundet med øget træthed, depression, angst og forværret livskvalitet.
Smerte forstærker dårlig livsstil
Men hvad påvirker så hvad? Er det smerte, der forværrer den dårlige livsstil og øger risiko for depression, eller er det den dårlige livsstil og livskvalitet, der bidrager til smerten?
Forskerne fremhævede, at de sclerosespecifikke nervesmerter, forårsaget af demyelinisering af centralnervesystemet, let kan ’skubbe til’ udvikling af depression, angst og træthed.
Og at disse symptomer så gør det sværere at starte, eller opretholde, gode livsstilsvaner som at spise sundere og være mere aktiv.
Smerte kan altså forstærke dårlige livsstilsvaner, der så bliver sværere at ændre, så længe smerterne er tilstede.
Livsstilsændringer lindrer smerte
Omvendt, så vil netop bedre livsstilsvaner som at kvitte smøgerne, forbedre sin ernæring og øge sin fysiske aktivitet, kunne bruges som smertelindring.
Livsstilsændringer benyttes allerede som våben mod smerte i andre befolkningsgrupper, men det er første gang, at man har vist en lignende sammenhæng hos sclerosepatienter.
Derfor peger forskerne også på, at fremtidige behandlingsstrategier bør inddrage både livsstilsfaktorer og sygdomssymptomer, der alle kan bidrage til og forværres af smerte.
Man kan læse mere om undersøgelsen her, og originalartiklen her.
Relaterede artikler
Nu har on-Line spørgeskemaer været tilgængelige i et brugbar format i 20 år. Som patient betragtet er det meget ærgerligt at det har taget sålænge at få startet diskussionen om at gøre det som vi alle ved er rigtigt, og iøvrigt sund fornuft. Jeg synes sundhedspolitisk man skulle satse benhårdt på benytte denne form for viden til offensivt at ændre den måde sundhedssystemet indrettes på.
Som autoimmun patient har vi i høj grad brug for at få brudt siloer ned og få et holistisk orienteret behandlingssystem, hvilket vil være til gavn og glæde, ikke bare for patienter men også for samfund og alle de dejlige mennesker som hjælper os og arbejder i et stivnet systemet.