Gå til hovedindhold

Spanien: Spansk sclerose

26. juni 2013
Kort fortalt

Det milde spanske klima er godt for nogle danskere med sclerose, men varmen kan også blive for meget. Hvordan fungerer det med sclerose for spaniere, og hvad gør turisterne med sclerose i Spanien?

Af Kitt Kragelund

30.000 sclerose patienter i Spanien

I Spanien er der cirka 30.000 sclerose patienter, der i forhold til landets indbyggertal er lavere end i de skandinaviske lande. Ismael López-Ventura, der er neurolog ved det internationale privathospital Xanit Internacional ved Malaga, forklarer det således:

”Der er flere faktorer, der spiller ind i forhold til antallet af mennesker med sclerose i Spanien. Der er blandt andet de genetiske faktorer, men geografien har også en betydning. Kosten indeholder meget fisk, der er større mængde lys og varme end i de nordiske lande, og den spanske befolkning optager mere D-vitamin fra solen.”

Han oplever, at selvom de lune grader gør det nemmere for mange at bevæge sig rundt og påvirker sclerosen positivt, så kan de meget varme somre med over 40 grader være årsag til en forværring af symptomerne.

”Det er mit indtryk, at et mildt klima er optimalt for de fleste. Men når det først bliver rigtig varmt, så er det lige så negativt for sclerosepatienterne, som kulden kan være. Til at afhjælpe dette er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, opholde sig køligt med aircondition, og der findes køleveste, man kan bruge. Det spanske forår og efterår er de mest optimale perioder,” siger han.

Fra svensk til spansk

Ismael López-Ventura møder mange internationale turister og tilflyttere med sclerose i sit arbejde. Han kender dog til den måde sclerose kan opføre sig på i de kolde nordiske lande. Han er uddannet neurolog og har sidenhen arbejdet med sclerose i Sverige, inden han flyttede tilbage til Spanien.

”Da jeg arbejdede i Sverige, blev omkring 600 diagnosticeret med sclerose årligt. Jeg kendte til mange fra Sverige, der tog sydpå i de koldere måneder. Nu møder jeg dem så fra den anden side som neurolog her i Spanien,” forklarer han.

Som neurolog på et internationalt hospital, møder Ismael mange turister og udenlandske tilflyttere på den spanske solkyst. I perioden fra oktober til maj behandler han omkring 25 udenlandske sclerosepatienter, hvorimod han i de resterende sommermåneder har omkring 8 til 10 sclerosepatienter fra udlandet.

”Der er mange skandinaver i dette område. Mange kommer på længere ferier i vintermånederne, nogle bor her fast hvert vinterhalvår og har egen bolig, og en lille gruppe flytter permanent hertil. Det gør de fordi, at de får et bedre liv og øget livskvalitet her i det milde klima.”

Klimaet er væsentligt

Udover de rare temperaturer at opholde sig i, er klimaet og solen endelig væsentlig, forklarer Ismael López-Ventura.

”Man kan mindske risikoen for at udvikle sclerose, hvis man flytter til et land med lavere risiko inden teenageårene. For skandinaverne er det eksempelvis Spanien.”

Og det er der mange der gør. Desuden mener han også, at klimaet kan udnyttes som en væsentlig brik i forhold til rehabiliteringstræning. Han fortæller:

”Klimaet hjælper i træningen, da det kan virke løsgørende og mindske stivhed. Desuden er det en fordel, at man ikke skal have flere lag tøj på, som det er nødvendigt i eksempelvis de køligere svenske måneder. Der er mange forskellige udenlandske rehabiliteringscentre på Costa del Sol – både private og offentligt ejede.”

Der er ingen kommentar endnu