Gå til hovedindhold

Spørg mig om sclerose, seksualitet og parforhold

7. februar 2017
Kort fortalt

Denne klumme er sexologens sidste i Scleroseforeningens nyhedsbrev og på hjemmesiden. Men i stedet for at sige farvel, siger Else Olesen på gensyn, for fremover vil du kunne finde hende som ekspert på Scleroseforeningens hjemmeside. Derfor kommer det denne gang til at handle om vigtigheden af at turde spørge.

Thumbnail

Dette er den tyvende og sidste klumme i denne omgang. Vi har været vidt omkring, og jeg håber, jeg har inspireret dig og din eventuelle partner til at finde vejen til en ny seksualitet. For det kan være nødvendigt at finde helt nye veje til et dejligt sexliv, når man får sclerose, fordi sygdommen ofte påvirker seksualiteten i meget høj grad.

 

Det kan være på grund af spasmer og kramper, nedsat følelse i kønsorganerne, træthed, kognitive forandringer eller noget helt femte. Og selvom det er helt okay at give op engang imellem, så kan det godt betale sig at komme op på hesten igen. For det kan godt lade sig gøre at få et dejligt og tilfredsstillende sexliv på trods af de mange udfordringer. Jeg har i hvert fald endnu ikke mødt nogen, jeg ikke har kunnet hjælpe til et dejligt sexliv ved hjælp af vejledning, rådgivning og hjælpemidler.

 

Men – det kræver nogle gange, at du tør spørge om alt det, der er svært. For selvom du kan læse og google dig til meget, så er det nogle gange rigtig rart at kunne stille personlige spørgsmål og få skræddersyede svar, der passer til lige præcis dét, du går og tumler med.

Der findes ikke dumme spørgsmål!

Og fremover kan du spørge mig direkte. For selvom dette er den sidste klumme, bliver jeg i foreningen. Du kan nemlig fremover finde mig som ekspert på hjemmesiden, hvor du kan spørge mig om alt inden for seksualitet og parforhold i forbindelse med sclerose. Du kan spørge, uanset om du er patient eller pårørende. 

 

Og der er ingen dumme spørgsmål! Og der er ingen spørgsmål, der er for små eller ligegyldige eller for store eller alvorlige. Hvis der er noget, du har lyst til at spørge om, så er det vigtigt! Du skal nemlig huske at tage dig selv alvorligt, for hvis du ikke får hjælp til det, der fylder, så har det det med at vokse sig større og større, til det til sidst er en kæmpe stor elefant midt i rummet, som dækker for alt andet og fylder alt, alt for meget.

 

Så selvom det føles pinligt eller grænseoverskridende, så spørg alligevel! Mig kan du i hvert fald ikke chokere, og du vil med stor sandsynlighed opleve, at det er en lettelse at få sat ord på de ting, der fylder, og få nogle svar, så du kan komme videre.

 

Jeg håber, vi ses i netrådgivningen!

 

Tak for denne gang – og på gensyn.

Der er ingen kommentar endnu