Gå til hovedindhold

Stamceller overrasker forskere

18. april 2017
Kort fortalt

Stamceller fra primær progressive mangler helt evnen til at reparere nerveskader. Samtidig reagerer de vidt forskellig på stimuli fra lægemidler. Det overrasker forskere, der også viser, at ineffektiv medicin alligevel kan gavne nogle patienter.

Thumbnail

Hvorfor virker ingen sclerosemedicin mod primær progressiv sclerose?

Det spørgsmål har længe undret eksperter, og nu er forskere fra University of Conneticut i USA kommet et svar nærmere ved at sammenligne hjernestamceller fra primær progressive og raske personer.

Hjernestamceller er specialiseret til at skabe nyt nervevæv, herunder nerveceller og de celler, der danner myelin - de såkaldte oligodendrocytter

Antagelsen er, at hjernestamceller også beskytter mod skader og genopbygger ødelagt væv. De skal blot aktiveres med bestemte stimuli (vækstmolekyler).

Det holder stik hos raske personer, men forskerne blev lettere overrasket over, hvad de fandt i personer med sclerose.  

Stamceller var helt inaktive

Det viste sig nemlig, at hjernestamceller fra personer med primær progressive sclerose helt mangler evnen til at reparere nerveskader i hjernen. De reagerede overhovedet ikke på de stimuli, som hjernestamceller fra raske personer gjorde:

I forsøgsdyr med nerveskader begyndte transplanterede stamceller fra raske personer straks at gå i gang med at reparere de ødelagte områder. Men stamcellerne fra primær progressive gjorde ingenting.

”Det var som at sende hæren ind for at tøjre uroligheder, og i stedet satte de sig alle ned og spiste frokost”, udtaler neurobiologen Dr. Stephen Crocker i en rammende metafor i en pressemeddelelse fra Universitetet.

Forskel på raske og syge personers stamceller

Så hvad ligger bag den markante forskel?

I laboratoriet observerede forskerne, at stamcellerne fra raske personer fint formåede at modne de myelin-dannende celler, oligodendrocytterne, mens der intet skete når oligodendrocytter blev blandet med stamceller fra primær progressive. 

Samtidig så forskerne, at flere typer lægemidler, der er under udvikling mod progressiv sclerose, formåede at gøre det samme: lægemidlerne stimulerede oligodendrocytter til at modne sig, når de blev blandet sammen med stamceller fra raske.

Lægemidler gavner nogle patienter

Derimod skete der noget overraskende, når lægemidlerne blev tilsat stamceller fra sclerosepatienter: Nogle lægemidler satte gang i nogle patienters stamcellers, men ikke andre patienters.

Med andre ord reagerede stamcellerne (og dermed modningen af oligodendrocytterne) forskelligt fra patient til patient.

Som en af forskerne bag studiet udtalte:

“Stamceller fra raske personer er alle ens, og stamceller fra primær progressive er alle svækkede - men på hver deres måde”.

Patienter har forskellige stamcelle-aktivitet

Det tyder på, at den underliggende årsag til primær progressiv sclerose er forskellig fra person til person, og at nogle lægemidler, der er blevet kasseret som ineffektive, kan virke på nogle personer med primær progressive sclerose, men ikke alle.

Disse lægemidler ville aldrig have haft en chance, hvis de var blevet testet med stamceller fra mange forskellige patienter, som en gruppe, i stedet for individuelt.

Skræddersyet behandling til primær progressive

Planen er nu, at forskerne vil fortsætte med at teste lægemiddelkandidater på individuelle patienters stamceller.

Håbet er, at læger i fremtiden kan være i stand til at finde frem til et unikt lægemiddel afstemt den enkelte patients stamcelle-aktivitet.  

Undersøgelsen baner vejen for en ny måde at bruge stamceller til at finde behandlingsmuligheder for sclerose.

Samtidig viser resultaterne også, at hver primær progressiv patient bærer rundt på en unik biologi, der afgør, hvordan deres sygdom udvikler sig, og hvordan deres stamceller kan reagere overfor lægemidler.

Det giver en helt ny situation, der taler stærkt for at behandle primær progressiv sclerose på individuel basis med skræddersyet medicin, men også en situation hvor stamcellebehandling med brug af patienters egne celler muligvis er ineffektiv. 

Læs pressemeddelelsen her og originalartiklen her.

Der er ingen kommentar endnu