Statiner og sclerose
Statiner, som bruges mod forhøjet kolesteroltal, er et af de mest anvendte lægemidleri verden. Men er der risiko ved at få statiner, hvis man har sclerose?

En stor gruppe danskere tager dagligt medicin mod forhøjet kolesteroltal. Godt 600.000 af dem får de såkaldte statiner, hvis virkning mod hjertekar-problemer er veldokumenteret. Flere undersøgelser peger desuden på, at statiner også dæmper inflammation og påvirker immunforsvaret. Derfor kan de måske have en gavnlig effekt mod autoimmune sygdomme, som psoriasis, tarmsygdomme og sclerose. Men kolesterol er et fedtstof. Det er myelin, der omslutter nerverne også. Og netop kroppens myelin er under angreb, når man har sclerose. Mange med sclerose ønsker derfor at ”beskytte” deres myelinskeder. Derfor kan en bekymring opstå: Når kolesterolmedicin som fx statiner påvirker fedtstoffet kolesterol, kan det så også have en negativ påvirkning på myelinskederne?
Statiner og myelin i mus
I 2008 og 2009 pegede et par laboratoriestudier og museforsøg på, at statiner hæmmer myelindannelse i hjernen. Samtidig har andre studier vist en sammenhæng mellem statiner og risiko for nerveskader på det perifere nervesystem hos personer uden sclerose. Derfor kan det give anledning til bekymring, om dannelse af fedtholdige myelinskeder omkring nerverne hæmmes af statiner, hvis opgave netop er at opløse fedtholdigt kolesterol.
Ingen skadelig effekt på sclerosepatienter
Men der er ikke nogle tegn i litteraturen på, at statiner skulle opløse myelinskeder hos hverken sclerosepatienter eller andre mennesker. »Der er ikke påvist skadelig effekt af statiner ved sclerose«, beroliger professor Finn Sellebjerg: »I de få behandlingsforsøg med sclerosepatienter, der er lavet, har der ikke været en egentlig effekt på sygdomsforløbet. Faktisk er eneste undtagelse, at man har vist en mulig positiv effekt på forekomsten af nye forandringer på MRscanninger i en lille undersøgelse af patienter med sekundær progressiv sclerose«. På baggrund af netop den undersøgelse fra 2014 fremgik det, at statiner kan være med til at kontrollere og forsinke den progressive udvikling af sygdommen: I forhold til de sclerosepatienter, der benyttede statiner i to år, viste MRscanninger, at hjerneforandringerne var forværret mærkbart mere hos de sclerosepatienter, der ikke havde taget statiner.
Der mangler undersøgelser
Men der mangler flere undersøgelser, der kan fastslå statiners effekt på patienter med neurologiske sygdomme. Og det er stadig uklart, hvordan statiner påvirker neurologiske og inflammatoriske processer: Selvom det står klart, at statiner kan hæmme inflammation, også i hjernen, er det mere usikkert om statiner har andre mulige nervebeskyttende (eller nervebeskadigende) egenskaber. Men faktum er, at forhøjet kolesteroltal øger risikoen for blandt andet blodpropper, og desværre er man jo ikke beskyttet mod at blive ramt af forhøjet kolesteroltal, fordi man har sclerose. Så hvis man er en af dem, der har behov for statiner, samtidig med at man har sclerose, anbefales man stadig at følge sin statin-behandling, fastslår Finn Sellebjerg.