Gå til hovedindhold

Stefan fik ro og overskud til ny start

25. februar 2021
Kort fortalt

Stefan Czartoryski var 35 år og på barsel med sin førstefødte, da hans sclerose brød ud og på kort tid ændrede livet. Han gik fra en karriere med fuld fart på til ingenting at kunne, og han kom aldrig tilbage på arbejdsmarkedet. Fem år og flere arbejdsprøvninger senere fik han førtidspension. Først da fik han ro og overskud til en ny start.

Falden komet.

”’Du var jo en komet,’ var der her for nylig en fagfælle, som sagde til mig.” Sådan lyder Stefans svar på spørgsmålet om hans arbejdsliv, før han fik sclerose. ”Det blev jeg sgu’ lidt rørt over,” tilføjer han.

Han var psykolog, og han havde et drømmejob på det psykiatriske hospital Sct. Hans ved Roskilde. Direkte adspurgt, hvordan det var at sige farvel til alt det, svarer Stefan:

”Det er da et kæmpetab! Som jeg sagde til den psykolog, der kaldte mig en komet, så synes jeg eddermame, at jeg er en udbrændt komet eller en falden komet, i forhold til hvad jeg kunne.”

Adgangsbilletten til igen at arbejde med det felt, der interesserer ham så brændende, blev overraskende nok en førtidspension.

Kæmpe lettelse

”Det var rart!” lyder Stefans prompte svar på, hvordan det var endelig at få førtidspension: ”Det var ligesom, at vi sagde, at nu trykker vi på pause, nu kunne jeg få ro. Ro for flere arbejdsprøvninger, ro for flere undersøgelser.”

Arbejdsprøvning efter arbejdsprøvning havde vist en stærkt begrænset arbejdsevne, og til sidst blev Stefan afprøvet 2 x 45 minutter om ugen som besøgsven for en dement dame på et plejehjem.

”Jeg kunne ikke gå særlig langt og blev kørt med taxa til og fra plejehjemmet, hvor jeg skulle sidde og snakke med en gammel dame, der fra gang til gang ikke kunne huske mig. Arbejdsprøvningen viste, at min koncentration holdt maksimum en time. Så var jeg helt færdig. Så det var en kæmpe lettelse at få lukket døren til alt det,” lyder Stefans kommentar.

 

Jeg fik tiden med mig i stedet for imod mig, da jeg fik førtidspension.

Stefan Czartoryski

Hvad så nu?

Fem år efter førtidspensionen er kræfterne stadig lige små. Men roen, der faldt på med førtidspensionen, har gjort det nemmere at koncentrere sig – og til at orientere sig på ny.

I dag er Stefan 45 år og indehaver af Psykologens bord. Det er navnet på hans klinik, som han lidt efter lidt fandt overskud til at etablere efter førtidspensionen. Det startede med at få oprettet en hjemmeside. Med Stefans egne ord er det mest en hobbyvirksomhed, for klienterne er ikke mange. Han kan maksimalt klare to samtaler med klienter om ugen. Efter nogle år blev han af en anden psykolog foreslået at supervisere unge psykologer på vej mod autorisation.

”Nye muligheder opstod, da jeg fik tid og ro til at sige ‘Hvad så?’ siger Stefan og nævner endnu en vigtig ting:

”Det gør også en forskel at have lært sygdommen bedre at kende og være blevet bedre til at prioritere, hvordan jeg bruger mine kræfter. Som en af Scleroseforeningens psykologer sagde: ‘Det nye sort, det er energiadministration, og det skal I virkelig lære at arbejde med.’”

Der er ingen kommentar endnu