Gå til hovedindhold
TemaArbejdslivSe hele temaet

Steffen arbejder overalt i verden fra sin kørestol

9. november 2016
Kort fortalt

Når man får stillet diagnosen sclerose, er frygten for kørestolen tit noget af det, der popper op i hovedet. Men går livet nødvendigvis i stå, når man sidder i kørestol? Det gjorde det ikke for Steffen.

46-årige Steffen Therkel Steensbæk sidder i sin kørestol med en blomsterkrans om halsen og to indiske kvinder klædt i røde sari’er på hver sin side af ham. Billedet er fra en af Steffens mange forretningsrejser. I skrivende stund har han rejst til 57 forskellige lande i forbindelse med sit arbejde i kundeservice hos Mærsk’ logistikselskab Damco - de fleste af dem har han besøgt i kørestol. 

”Der har været en taxachauffør i Indien, der sagde: ”Vi smider da bare lige din kørestol ovenpå bilen, intet problem,” og en hollænder, der tilbød at skubbe mig hen til mit hotel i regnvejr, selvom han egentlig skulle den stik modsatte vej. Uanset hvor jeg har været i verden, har folk været søde. Men det kræver også, at man ikke er bange for at spørge om hjælp,” siger han.

Steffen startede som økonomielev i Mærsk i 1990. Tre år efter, kun et år efter han blev færdig som elev, fik han konstateret sclerose i en alder af bare 23 år. Men 26 år efter er han stadig i firmaet.

Livet er ikke slut, bare fordi man ender i kørestol

Udover at han stadig har et fuldtidsarbejde, han er god til og glad for, har han også tre børn og en sød kone, som han har været sammen med i 29 år. 

”Det er vigtigt for mig at vise, at livet ikke er slut, bare fordi man sidder i kørestol. Men det er også vigtigt, at hvad der er rigtigt for mig, ikke nødvendigvis er rigtigt for andre. Det er jo ikke alle, der nødvendigvis kan rejse halvdelen af tiden,” siger han.

Steffen sidder ikke permanent i kørestol, men uden noget at støtte sig op ad ligger hans gangdistance på otte skridt. Derfor er kørestolen altid med ham, når han skal ud i verden med arbejdet. 

”På sådan nogle rejser ved du aldrig rigtigt, hvad der sker, og hvor du ender henne, og så er det meget rart at have en kørestol med. Det var på grund af mit arbejde, at jeg anskaffede mig kørestolen for godt seks år siden. Det blev for bøvlet uden den,” fortæller han.

Et værdifuldt arbejde

Selvom Steffen i sin tid startede som økonomielev, er han i løbet af sine 26 år i Damco blevet kastet ud i både bogholderi, salg, IT, logistikoptimering og senest kundeservice. Nu arbejder han som underviser i kundeservice-faget, og det er blandt andet på grund af hans sclerose.

”Mit arbejde har været søde til at finde noget til mig i firmaet, hvor jeg stadig kan bidrage med noget værdifuldt. Diagnosen er en del af grunden til, at jeg underviser i dag. Men jeg er glad for, at jeg har fundet den hylde at være på, for der kan jeg nøjes med at snakke med folk,” siger Steffen med henvisning til, at han ikke længere kan lave store excel-ark, powerpoints eller lange dokumenter. 

Jobbet har kostet

Steffen er glad for sit arbejde. Så glad, at han til tider har måttet nedprioritere sit helbred for at blive ved med at arbejde, som han gør. 

”Det er hårdt med jetlag, lange flyveture, ikke at få trænet nok og ikke få den kost, jeg burde få. Men det er et valg, jeg har truffet. Jeg ved ikke, hvordan jeg ville have haft det, hvis jeg havde fået trænet nok og spist flere grøntsager, måske havde jeg haft det bedre. Men det er en pris, jeg er villig til at betale for at leve, som jeg gør,” siger han og understreger igen, at fordi det fungere for ham, vil det ikke nødvendigvis være godt for andre.

En fleksibel og hensynsfuld arbejdsplads

Men Steffens ofre er også blevet belønnet af Damco. Da hovedkontoret flyttede til Holland i starten af 2013, fik Steffen lov til at blive i Danmark og få hjemmearbejdsplads. Han var på pågældende tidspunkt en del af et forsøg på Rigshospitalet, og han ville generelt gerne holde sig tæt på hospitalet, så Damco forstod, at det var vigtigt for ham. 

”Jeg prøver at tage ned til hovedkontoret i Holland mindst en gang om måneden, så jeg stadig har føling med, hvad der sker dernede, og ellers arbejder jeg hjemmefra eller er ude og rejse. Mit arbejde har været meget fleksible for eksempel i forhold til min træning. De flytter gerne et telefonmøde for min skyld, hvis det ligger oven i min fysioterapi,” fortæller han.

Arbejdet giver indhold

Steffen er taknemmelig for, at det kan lade sig gøre for ham at passe sit job. Men det kræver også meget af både arbejde og familie samt en hel del planlægning.

”Jeg kan kun blive ved med det her, fordi min situation er, som den er. Mit arbejde er fleksibelt, min familie støtter mig, og jeg har altid hjælp linet op hele vejen rundt, når jeg rejser,” fortæller han. 

Arbejdet er en vigtig del af Steffens liv. Det giver ham indhold i livet, og han føler, at han gør en forskel. Men efter 26 år er det også en del af den, han er.

”Når man har været på en arbejdsplads i så mange år, som jeg har, så er det jo også en del af ens identitet. Mit arbejde er dog ikke afgørende for, om jeg er glad. Men jeg er glad for mit arbejde,” siger han.

Find din vej og giv den gas!

Steffen har flere gange gennem interviewet understreget, at hans situation ikke nødvendigvis er for alle. Det er også en del af hans råd til andre, der står med en sclerosediagnose og gerne vil holde liv i deres arbejde.

”Mit bedste råd er, at folk skal give sig tid til at finde deres egen vej. Den vej indeholder muligvis, at de kan fortsætte med deres arbejde. Muligvis må de finde noget andet. Men jeg synes, at folk skal give den gas, uanset om de har sclerose eller ej. Man kan typisk meget mere, end man tror.”

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.