Gå til hovedindhold

Stor opbakning til medicinsk cannabisfest

24. september 2015
Kort fortalt

I fredags inviterede 44-årige Mogens kunder og politikere til en fremvisning i det laboratorium, hvor han selv fremstiller medicinsk cannabis. Flere end 100 kunder mødte op for at deltage i den efterfølgende høstfest, men politikerne udeblev

Thumbnail

”Det er vigtigt for mig, at folk ikke tænker: ’Han er en pusher, der bare vil tjene en masse penge’. Folk skal have mulighed for at se mig, men også for at møde hinanden,” siger 44-årige Mogens og byder varmt velkommen ude foran en landejendom på Sjælland.

Til daglig er han murer, men i sin fritid fremstiller han medicinsk cannabisolie, som kunderne bruger til at behandle deres lidelser med. Det hele startede for to år siden, da et nært familiemedlem fik konstateret kræft. I dag har Mogens mellem 50 og 100 kunder om ugen, og olien kan fås med og uden chokoladesmag.

”Jeg ønsker, at politikerne kommer tættere på de her mennesker, der efterspørger medicinsk cannabis. Både for at politikerne bliver opmærksomme på, hvor stor en betydning det har for patienterne, men også for at politikerne kan se, at det er meget forskellige mennesker, der efterspørger det medicinske potentiale i cannabis – blandt andet Hr. og Fru Danmark,” siger Mogens.  

Det er overvejende kvinder og ofte folk med forskellige kræftsygdomme, der henvender sig til Mogens. Derudover er det folk med alt fra sclerose til gigt, kroniske smerter, uro i kroppen, traumatiske hjerneskader eller angst, som søger behandling med medicinsk cannabis.

På en lukket Facebook-side, som er oprettet af Mogens, deler kunder deres spørgsmål og erfaringer med produkterne. I skrivende stund har Facebook-siden flere end 2.700 medlemmer. Og hver dag kommer der nye til.

”Lige nu er det, jeg gør, ulovligt. Men tænk, hvor mange jeg kunne hjælpe, hvis det blev gjort lovligt,” siger Mogens.

Efter en halv times venten på stien foran landejendommen, går vi ned til hans laboratorium. Politikerne er ikke dukket op.  

Civil ulydighed på sin plads

Hash eller cannabis er omfattet af reglerne om narkotika og er derfor ulovligt at købe, sælge eller have på sig.

De to godkendte præparater i Danmark, som kan ordineres til mennesker med sclerose, er Marinol og Sativex. Marinol indeholder kunstigt fremstillet THC, som virker mod smerter. Sativex virker mod spasmer.

Læs Hvad er cannabis?

For nogle personer med sclerose kan cannabis virke mod kramper, muskelstivhed, spasticitet og smerter.

Og især muskelstivhed fik en af de fremmødte gæster til på et tidspunkt at gå til sin læge for at få ordineret Marinol. Hun har haft sclerose siden 2002 og sidder i dag i kørestol.

”Jeg fik af vide, at ville jeg have Marinol, skulle jeg igennem fem andre stærke præparater først. ’Så gir jeg op,’ tænkte jeg. Jeg skal ikke være et forsøgsdyr,” siger kvinden, mens Mogens viser os rundt i laboratoriet.

Hun har prøvet at ryge cannabis, og hun har også prøvet olien. Men ingen af delene virker på hende.

”Jeg bliver bare træt. Men hvis jeg en dag får søvnproblemer, som mange med sclerose har, så ved jeg, hvor jeg kan gå hen for at få hjælp,” siger hun.

Og selvom hun ikke selv har haft gavn af cannabisolien, hylder hun Mogens’ arbejde.

”Det er så godt, det Mogens gør. Jeg hylder hans arbejde og mener, at civil ulydighed er helt på sin plads i det her tilfælde,” siger hun.

Både Marinol og Sativex er dyre præparater, og de bliver derfor sjældnere ordineret end de præparater, der er billigere. Derudover har virkningen af dem ikke været overbevisende, i de tests der er blevet foretaget. Det er derfor kun meget få personer i Danmark, der har tilladelse til at få Marinol og Sativex.

Jack Mikkelsen er en af dem. Han fik konstateret attakvis sclerose i 2007 og er i dag overgået til sekundær progressiv sclerose. Præparaterne har ikke haft nogen virkning på ham, og derfor indtager han i stedet cannabis ved at ryge det.

”Det virker på mig. Det får mine spasmer til at gå væk og gør, at jeg kan sove om natten,” siger Jack, der også er mødt op til fremvisningen i laboratoriet, inden høstfesten begynder.

Kræftsygt familiemedlem

Det var et nært familiemedlems kræftsygdom, som fik Mogens til at begynde at fremstille medicinsk cannabisolie. Mogens havde læst på internettet, at kræftpatienter talte om en kur med cannabisolie. Han kørte derfor til Christiania for at købe noget. Men olien var alt for tynd. 

Læs om hvordan Mogens fremstiller medicinsk cannabis i et uddrag fra Dagbladet Information

Efter fem måneder var familiemedlemmet kommet igennem sygdomsforløbet og havde i stedet for at tabe sig, som mange kræftpatienter gør under kemobehandling, taget tre kilo på. 

Men Mogens havde stadig mere olie liggende. Han solgte derfor det sidste på nettet. Kunderne, han havde solgt olien til, vendte tilbage for at høre, om Mogens kunne skaffe mere. Og det blev starten på den illegale produktion.

I dag foregår produktionen på et næsten industrielt niveau med syv-otte personer, der hjælper ham med dyrkningen af cannabissen. Derudover har han hjælpere til at besvare henvendelser på Facebook eller til at bringe cannabis-produkterne ud til kunderne. Selv arbejder han i laboratoriet.   

Mogens’ produkter kan bestilles på hans hjemmeside. Kunderne kan selv bestemme, om varerne skal sendes med bud eller via postvæsenet.  

En milliliter råolie koster 400 kroner, 10 milliliter koster 3.500 kroner, 25 styks chokoladebønner (se billede længere nede) med tilsammen én milliliter olie koster 450 kroner og to milliliter creme med olie (til behandling af for eksempel psoriasis) koster 49 kroner. 

Lovliggør medicinsk cannabis

Ifølge Mogens kunne prisen på hans produkter sættes ned til det halve, hvis fremstillingen af medicinsk cannabis blev legaliseret. En afkriminalisering ville også betyde, at produkterne bliver langt bedre, fordi der ville kunne føres kontrol med producenterne.

”Jeg har set eksempler på produktion i Danmark, som ikke er forsvarlig, og jeg ved, at der er andre, der producerer olie, som er ringere, end den vi producerer,” siger han.

Selv mangler han udstyr – en såkaldt analysemaskine, så han kan måle planternes præcise indhold af virkningsstofferne CBD og THC. Et sådant udstyr vil betyde, at han kan kontrollere, at indholdet er nogenlunde det samme fra produktion til produktion.

”Jeg ville gerne købe bedre udstyr, men jeg skal samtidig passe på med ikke at vække for meget opsigt,” siger Mogens. 

Familien bakker op

Hvis der er noget, som skulle få Mogens til at holde op, er det hans familie.

”Så længe de bakker op om det, så fortsætter jeg,” siger Mogens, og kommer i tanke om en episode, hvor hans datter var blevet spurgt: ’Hvad nu hvis din far bliver anholdt?’. Til det havde hun svaret: 

’Så vil jeg blive ked af, at han skal i fængsel, men jeg vil være stolt af at sige, hvad han har lavet’.

Mogens trækker vejret dybt og kigger den anden vej et kort sekund for at holde de tårer tilbage, der er på vej.

Selvom Mogens godt ved, at det, han gør, er strafbart, minder de mange positive sms’er og e-mails fra kunder ham om, at han gør noget, der er vigtigt for en gruppe mennesker.

”Jeg bliver meget rørt hver gang. Det bekræfter mig i, at vi trods alt gør noget godt”.

Opgør med Sundhedsstyrelsen

For Carolina Magdalene Maier fra Alternativet er lovliggørelse af medicinsk cannabis et af de seks områder, hun brænder for. På Alternativets hjemmeside skriver hun blandt andet:

Jeg vil arbejde for at den danske stat tillader læger at udskrive medicinsk cannabis til patienter med inspiration i den hollandske model. Lad os lytte til vores patienter og deres erfaringer – de er trods alt de bedste eksperter i deres egen sygdom.

Carolina Magdalene Maier var også inviteret til arrangementet i fredags og havde sagt ja til at komme. Desværre mødte hun ikke op på dagen.

”Jeg ville rigtig gerne have været med, men på grund af møder var det ikke muligt for mig. Jeg har dog lavet en aftale med en af de øvrige deltagere om, at han giver mig et brief om dagen,” siger Carolina Magdalene Maier.

Alternativet foreslår, at cannabis lovliggøres til medicinske formål på en måde, så der kan føres kontrol med produktionen. Det kan enten være gennem import af for eksempel de hollandske produkter eller gennem en kontrolleret, dansk produktion.

”Det betyder, at man for at dyrke cannabis skal have et levnedsbevis og altså også bliver omfattet af kontrolbesøg. Det er den eneste måde at sikre, at det præparat, patienterne indtager, er fuldstændig rent”.

   
”Som det er i dag, hvor cannabis er ulovligt både at sælge og at besidde, så ligger ansvaret jo på patienten selv – eller hvis det er børn, så på patientens forældre eller værge”.

Og netop det ønsker Alternativet at undgå ved en legalisering af cannabis til medicinske formål, således at det bliver et lægeligt ansvar at bedømme ud fra en symptomliste, hvilke patienter der skal have recept på cannabis.

”Her vil ansvaret så ligge hos lægen eller sundhedsmyndighederne,” siger hun.

Alternativet er på nuværende tidspunkt i gang med at undersøge, om det kan lade sig gøre at overføre den hollandske model til Danmark.

”Lige nu afventer vi svar fra ministeriet vedrørende, om der er en mulighed for lovgivning på det område. Og under alle omstændigheder stiller vi beslutningsforslag senere på efteråret om legalisering af medicinsk cannabis,” afslutter Carolina Magdalene Maier.

Det mener Scleroseforeningen

Hos Scleroseforeningen går man også ind for legalisering af medicinsk cannabis:

”En gruppe af sclerosepatienter bruger cannabis som lindring af smerter, spasmer, muskelstivhed eller uro. Ud fra de mange patienterfaringer, som Scleroseforeningen kommer i besiddelse af, er der ingen tvivl om, at mange mennesker med sclerose oplever, at medicinsk cannabis har en positiv effekt på deres symptomer,” siger den nye direktør Klaus Høm.

Der er endnu ingen videnskabelig forskning i effekten af cannabis. Scleroseforeningen håber, at det kommer i løbet af få år. Men andre lande som Holland og Tyskland og 24 amerikanske stater har frigivet medicinsk cannabis, fordi patienterfaringerne med cannabis er så talrige og gode.

”Scleroseforeningens holdning er, at mennesker med sclerose, der bruger medicinsk cannabis, ikke er misbrugere, men tager en medicin, som hjælper dem til at få et så smertefrit og normalt liv som muligt,” fastslår direktøren.

Note

Mogens er et opdigtet navn. Scleroseforeningen har valgt at anonymisere ham, men er bekendt med hans identitet.

Produkter kan bestilles på Mogens’ hjemmeside. Af beskyttelsesmæssige årsager kan vi ikke oplyse navn på hverken hjemmesiden eller Facebook-siden.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.