Strøm til hjernen mindsker træthed
Træthed kan måske snart kureres med lidt strøm til hjernen. En ny undersøgelse viser, at simple elektriske stimuli af hjernen over en kortere periode, nedsatte trætheden hos sclerosepatienter.

Er du hele tiden plaget af træthed? Så er du ikke alene. Men i nær fremtid kan et par elektroder på hovedet og en let strøm gennem hjernen af 20 minutters varighed over et par måneder, måske hjælpe mod træthed.
Det lyder for godt til at være sandt, men der er noget om snakken. Forskere fra New York University har forsøgt sig med en nervestimulerings-teknik, der kan blive et redskab til at lette træthed.
Træthed stor byrde
Træthed er et af de mest udbredte og invaliderende symptomer, der rammer mere end 3 ud af 4 sclerosepatienter. Trætheden påvirker direkte patienternes livskvalitet og kan typisk være afledt af søvnproblemer og smerter.
Men i dag mangler man i den grad egnede redskaber til at modarbejde træthed, og forskellige træningsprogrammer eller medicintyper har endnu ikke vist sig effektive.
Elektrisk stimuli gennem hjernen
I dette studie benyttede forskere elektriske impulser til at stimulere hjernen (på engelsk kaldet transcranial direct current stimulation (tDCS) – en teknik, der før har vist sig at kunne forbedre kognitive symptomer i sclerosepatienter.
Ved tDCS, vil en svag strøm, via elektroder påsat kraniet, blive sendt gennem hjernens præfontale cortex – et område af hjernen, der spiller en afgørende rolle for træthed og kognitive symptomer.
20 minutter med computerspil
27 patienter deltog i studiet, hvoraf 15 fik tDCS, mens 12 fik en 'ikke-aktiv stimulering'. Behandlingen tog 20 minutter og fandt sted 5 dage om ugen i patienternes eget hjem. Mens behandlingen stod på, spillede patienterne et kognitionsspil, der testede deres hukommelse og reaktionsmønstre.
Efter 20 behandlinger, rangerede patienterne deres følelse af træthed på en 32-trins skala (også kendt som PROMIS). Jo højere score, jo mere træthed.
Mindre udtrættet
Resultaterne viste bl.a., at trætheden i gennemsnit faldt 5.6 point hos patienter behandlet med tDCS, mens trætheden blev marginalt værre (0.9 point stigning) hos patienter på placebo. Altså, en markant forskel mellem de to grupper.
Samtidig oplevede patienter med den værste træthed før studiestart den største forbedring; de havde med andre ord mest gavn af behandlingen. Og flere af patienterne mindskede deres træthed helt ned til næsten ’normale niveauer’; et gennemsnitligt træthedsniveau for ikke-syge personer.
Kan udføres i hjemmet
“Resultaterne giver et fingerpeg om, at man med transkranial stimulation rent faktisk kan hjælpe sclerosepatienter med at modarbejde deres træthed; og at jævnlig behandling endda kan forbedre effekten“, siger den forskningsansvarlige for studiet, neurologen Leigh Charvet fra New York Universitet, og fremhæver teknikkens fordele:
”Metoden kan udføres i patienternes eget hjem, hvilket gør det til en meget praktisk foranstaltning, så patienter undgår jævnlige besøg og rejser til klinikkerne”.
Forskerne tror, at de elektriske impulser ændrer og forbedrer nerveforbindelserne, så smerter lindres, og hjernen bliver mere ’frisk’, modtagelig for indlæring og sjældnere udkøres.
Ikke klar til brug endnu
Men metoden er langt fra klar til at blive implementeret i sundhedsvæsenet endnu. Faktisk er der alt for mange ubesvarede spørgsmål, mener lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Jakob Blicher, der har arbejdet en del med tDCS teknikken, fortrinsvis ved genoptræning af personer efter blodpropper:
"Metoden er jo attraktiv, fordi den er let anvendelig, billig og ikke-invasiv. Så det er en absolut fordel for patienter. Men vi kender langt fra nok til eventuelle bivirkninger og den præcise mekanisme bag teknikken".
"I dette studie ser det ud til, at stimulationen primært gør patienterne bedre til at løse den opgave, de udsættes for. Så man kan ikke sige, at metoden fjerner sclerosetræthed, men den gør dem i stand til nemmere at løse en opgave, som de ellers let ville blive udtrættet af" forklarer Jakob Blicher.
Næste skridt bliver at undersøge, om de positive resultater kan bekræftes og opretholdes i større studier.
Indtil da fraråder forskerne på det kraftigste, at patienter selv begynder at afprøve diverse teknologier til nervestimulation.