Gå til hovedindhold

Styrkelse af immuncelle leder til reparation af myelin

1. august 2018
Kort fortalt

Favorisering af hjernens immunceller, kaldet microgliaceller, leder til genskabelse af tabt myelin. Det peger ny forskning på, hvor et bestemt molekyle netop kan styrke microgliaceller til at reparere ødelagt myelin i forsøgsmus. Opdagelsen kan føre til en opbremsning af sclerose, hvis molekylet gives i den tidlige progressive fase.

Tab af myelin, der leder til svækkelse af nerveforbindelser i hjernen, er ofte den afgørende faktor for, at sclerose udvikler sig til den progressive fase.

Selvom genskabelse og reparation af myelin (re-myelinisering) forekommer naturligt, også i læsioner hos sclerosepatienter, så bliver det gradvis sværere og sværere, som sygdommen skrider frem.

Nu har canadiske forskere fundet frem til at de særlige microglia-celler, der er en del af hjernens immunforsvar, kan stimuleres af ét bestemt molekyle til at genskabe tabt myelin.

Styrkelse af immunceller

I forsøgsmus med scleroselignende sygdom, gav de molekylet kaldet mCSF, der er kendt for at styrke overlevelse, vækst og forandring af microgliaceller, så de bliver mere anti-inflammatoriske og immundæmpende.

Det vil kunne favorisere myelin-reparation.

Virker ved Alzheimer's

mCSF har i mus med Alzheimer’s sygdom forbedret evnen til at fjerne sygdoms-proteinet amyloid beta ved netop at forbedre aktiviteten af microgliaceller.

Det har forhindret udvikling af kognitive skader i forsøgsmus med Alzheimer's.

Øget reparation af myelin

I dette studie viste resultaterne, at mus der én gang ugentligt fik mCSF, havde mindsket tab af myelin og højere mængder af microgliaceller omkring hjernelæsioner. Samtidig kunne forskerne konstatere en øget reparation af myelin.

Data pegede også på, at mCSF bør gives i den spæde start af den progressive fase af sclerose, for at det har en beskyttende og gavnlig virkning.  

Afgørende for at forhindre progression

Resultaterne bekræfter tidligere data – nemlig at en stimulering og favorisering af microgliaceller er gavnlig for re-myelinisering. Derfor vil mCSF kunne spille en afgørende rolle i at stimulere immunsystemet til at igangsætte reparation af myelin.

Og da nuværende medicin ikke er i stand til at forhindre udvikling af den progressive fase af sclerose, vil mCSF være et ideelt mål at gå efter i fremtidige kliniske undersøgelser i sclerosepatienter, der er i den tidlige progressive fase af sygdommen.

Man kan læse mere om studiet her og originalartiklen her.

Der er ingen kommentar endnu