Sune vil gerne bruge medicinsk cannabis, men kan ikke undvære at køre bil: ”Det er et spørgsmål om livskvalitet”
I den nuværende forsøgsordning med medicinsk cannabis har Styrelsen for Patientsikkerhed anbefalet kørselsforbud mod patienter, der bruger det. Et forbud, som gør, at nogle af de patienter, som måske kunne få afhjulpet deres symptomer af cannabis, ikke ser anden udvej end at fravælge det. Én af dem er Sune.

OPDATERING 26. maj 2021: Sunes situation er lige så fastkørt som på interviewets tidspunkt for år tilbage. Han har stadig kun valget mellem et liv i smerter og det sorte marked. Også selv om Sunes læge gerne vil udskrive cannabis på recept til ham for at se, om det kunne hjælpe. Men Sune kan reelt kun vælge smerterne til, for hans gangdistance er stærkt begrænset, og han er helt afhængig af at kunne komme rundt sin bil. Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er nemlig strikket sådan sammen, at der nedlægges et generelt kørselsforbud for alle patienter. I stedet for at vurdere den enkelte patients førerevne, sådan som det ellers gælder for receptpligtig medicin, der kan påvirke førerevnen. Og selv om der for alle andre bilister gælder en bagatelgrænse for THC-indholdet i blodet ved kørsel. "Jeg skal have lovens ord for, at jeg godt må køre bil, før jeg vil prøve cannabis på recept, selv om lægen mener, jeg kan have gavn af det,” siger Sune.
Sune Bille Fedders’ neurolog er ret overbevist om, at forsøgsordningens medicinske cannabis kan hjælpe ham. 12. januar 2018 var han til en samtale på Rigshospitalet, hvor samtalen faldt på muligheden for at bruge medicinsk cannabis, fordi antallet af bivirkninger ved medicinen mod hans spasmer gjorde, at det ikke fungerede.
Men Sune vil ikke have medicinsk cannabis fra forsøgsordningen – i hvert fald ikke så længe, at der er kørselsforbud.
52-årige Sune bor i Brønshøj med sin kone Mette og deres 15-årige datter Laura. Han arbejder fuldtid som journalist i Københavns Kommune – og så har han attakvis sclerose.
Bilen bremser Sune i at prøve cannabis-medicin
Diagnosen har fulgt ham siden 2011, og sclerosen er skyld i, at han kæmper med spasmer, nedsat muskelkraft og sclerosetræthed. Nogle dage er han ramt så meget, at han bliver nødt til at gå med stok – og skal han gå mere end et par hundrede meter, er han afhængig af sin kørestol.
Hvis cannabis hjalp mig bare 30 procent - bare om natten, så ville det være life-changing for mig. Det ville være fantastisk.
Sune Bille Fedders
Inden neurologen på Rigshospitalet foreslog at prøve medicinsk cannabis fra forsøgsordningen, havde Sune allerede overvejet det:
”Jeg er meget interesseret i det. Jeg kender nogle i min sclerose-omgangskreds, der har de samme symptomer som mig, og de får det bedre af medicinsk cannabis,” beretter Sune og fortsætter:
”Hvis cannabis hjalp mig bare 30 procent - bare om natten, så ville det være life-changing for mig. Det ville være fantastisk.”
Men der er én ting, der stopper ham i at prøve det.
”Det er BILEN, der gør, at jeg ikke siger ja. Den er simpelthen for vigtig for mig,” siger Sune.
Bilen giver selvstændighed
Når det gælder cannabisprodukter, som indgår i forsøgsordningen, anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed på nuværende tidspunkt, at den ordinerende læge udsteder kørselsforbud i hele behandlingsperioden på grund af manglende viden om virkningen og virkningsvarigheden af de produkter, som indgår i forsøgsordningen. Der er derfor ingen læger på nuværende tidspunkt, der vil udskrive en recept på cannabis uden samtidig at pålægge patienten kørselsforbud. Og det fungerer ikke for Sune.
”Bilen giver mig et liv – ganske enkelt. Og når jeg om ikke så længe får en handikapbil, bliver den endnu vigtigere. Når jeg får den, behøver jeg ikke være afhængig af, at nogen hjælper mig med at få kørestolen ind og ud af bilen. Så kan jeg selv køre ud og købe en gave til min kone, uden at min 15-årige datter absolut skal med for at hjælpe mig,” siger Sune, der bruger sin bil til at komme til og fra arbejde og andre vigtige gøremål.
”Hvis jeg måtte, ville jeg gøre det”
Men vigtigheden af bilen handler ikke kun om Sunes mulighed for selvstændighed. Det handler også om at kunne tage del i familielivet.
”Når man er en del af en familie og et forhold, så er det også rart at kunne aflaste hinanden. Så for mig er det et spørgsmål om livskvalitet – og samlivskvalitet,” forklarer han.
Så længe anbefalingen er kørselsforbud for de patienter, der får recept på medicinsk cannabis - og ikke at der foretages en individuel vurdering, ser Sune sig derfor nødsaget til at undvære cannabis. Selvom både hans læge og han selv mener, at det højst sandsynligt ville hjælpe ham.
Skulle det ende med, at man lavede et system med individuelle vurderinger, der åbnede op for, at Sune måske kunne få lov at bruge cannabismedicin og køre bil, så er han ikke i tvivl:
”Ja, så ville jeg gøre det.”