Gå til hovedindhold
TemaSøvn og scleroseSe hele temaet

Susanne vågner fire til seks gange hver nat

12. august 2021
Kort fortalt

Susanne Frederiksen på 66 år har haft problemer med at sove, lige siden hun fik sclerose tilbage i 1996. Hun vågner fire til seks gange om natten, og det påvir­ker både Susannes sclerose­symptomer og humør.

Susanne holder meget af at male - det er hendes frirum. Alligevel fylder tankerne om hendes søvn meget

Jeg er ikke i tvivl om, at sclerose forværrer min søvn, og at dårlig søvn så forværrer mine symptomer. Det bliver en ond cirkel, så det handler om at finde ud af, hvordan jeg kan bryde den.

Susanne Frederiksen

Når Susanne Frederiksen ligger vågen i sin seng, har tankerne meget nemt ved at eksplodere i hovedet på hende. Og det sker mange gange hver nat, for Susanne vågner flere gange om natten efter bare få timers søvn. Derfor går hun i gang med at tælle: ”1, 2, 3, 4, 5 …”. Hun ved, at hun vågner flere gange om natten, men med tælleriet sikrer hun, at det i det mindste ikke er tankerne, der holder hende oppe.

Siden Susanne, der bor i Tybjerglille Bakker, fik diagnosen sclerose, har hun haft problemer med at sove. Hun har nemt ved at falde i søvn, men vågner efter blot en halv til halvanden time, ligger vågen i op til en halv time og falder så i søvn igen. Sådan skiftevis sover og vågner hun hele natten indtil omkring klokken 7, hvor hun giver op:

”Jeg er ikke i tvivl om, at sclerose forværrer min søvn, og at dårlig søvn så forværrer mine symptomer. Det bliver en ond cirkel, så det handler om at finde ud af, hvordan jeg kan bryde den.”

Den manglende søvn gør, at Susannes lunte er kortere, og hun har sværere ved at huske og koncentrere sig. Samtidig er Susanne også påvirket kognitivt af sclerose. Søvnmanglen påvirker dog ikke kun det kognitive, for det har også betydet, at hun ikke længere sover i samme rum som sin mand:

“Jeg vil jo så gerne lige kunne stikke hånden hen og mærke min mand, men det kan ikke nytte noget. Jeg blev så irriteret på ham, når jeg vågnede og ikke kunne falde i søvn igen, mens han så bare lå ved siden af og snorkede.”

Det er dog ikke den eneste konsekvens af søvnproblemerne. Fordi Susanne også er følsom over for støj i løbet af dagen, har hun heller ikke altid overskud til at passe sine børnebørn:

“Det gør mig rigtig ked af det at skulle sige nej. Jeg har virkelig skullet lære at mærke efter, om jeg har energien. Jeg bryder mig ikke om at blive sur og tvær hele tiden, for jeg vil jo gerne have overskuddet til at lave fis og ballade, når de er her.”

Når Susanne passer sine børne­børn, forbereder hun, hvad de skal lave. Bliver støjniveauet for højt, sørger hun for at finde andre måder at være sammen med dem på:

”Man vil jo ikke være hende mormoren, som børnebørnene tænker tilbage på som en, der skulle hvile sig hele tiden, og så måtte man ikke det ene eller det andet. Så jeg vil hellere kunne være til stede, når de er her.”

Drømmen om en god søvn

I løbet af dagen forsøger Susanne at være fysisk aktiv, hun tager magnesium og andre vitaminer og prøver at undgå sødt før sengetid, da det gør hendes søvn urolig. Soveværelset holder hun koldt, for hun sover endnu dårligere i et varmt rum. Selvom det hjælper lidt, er det ikke nok, så Susanne er opmærksom på sine vaner:

”Når jeg har haft en okay nat og kun vågner tre gange, så går jeg straks i gang med at analysere, om jeg gjorde noget anderledes, som jeg kan tage med mig til de næste nætter.”

For Susanne er ønsket klart:

”Jeg vil gerne have en normal tilværelse, hvor jeg går i seng, og så sover jeg igennem. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået sådan en nats søvn, hvor jeg bare tænkte: Ej, hvor jeg sov godt.”

Der er ingen kommentar endnu